Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır?
4dk. okuma
23.09.2024

Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır?

Ehliyet yenileme, 1 Ocak 2016’da çıkarılan Karayolları Trafik Yönetmeliğine eklenen maddeyle birlikte sürücüler tarafından 31 Aralık 2024 tarihine* [1]kadar yapılması gereken bir işlemdir. Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 10. maddesi uyarınca eski tip ehliyet belgesi bulunanlar veya kayıp gibi durumlar nedeniyle ehliyetini kaybedenler bu işlemi gerçekleştirirler. Ehliyetin yenilenmesi için yapılması gereken işlemler de yasal prosedürler ile ifade edilmiştir. Siz de “Ehliyet yenileme nasıl yapılır?” diye merak ediyorsanız sorunuzun cevabına gelin birlikte bakalım.

Ehliyet Yenileme Nedir?

Ehliyet yenileme işlemi, yeni sisteme geçilmesinden dolayı eski tip ehliyeti bulunan araç sahiplerinin son tarihe göre yasal prosedürlerde belirtilen şekilde istenen evraklarla sürücü belgelerini değiştirmesidir. Eski tip ehliyetlerin değiştirilmesi 2016 yılında çıkarılan ilgili yönetmelik ile zorunlu hale gelmiştir. İlk olarak 2020 yılında biteceği belirtilen eski tip ehliyet yenileme işlemleri son olarak Aralık 2024’e kadar uzatılmıştır. 1 Ocak 2016 yılından sonra alınan ehliyetler için ise herhangi bir yenileme işlemine gerek yoktur. Eski tip ehliyetlerin yenilenmesi haricinde şu durumlarda da yeni sürücü belgesinin alınması gereklidir:

  • İlk kayıt nedeniyle sürücü belgesi başvurusu: Ehliyet sınavında başarılı olarak sürücü belgesi almaya hak kazanan vatandaşlar gerekli belgeleri hazırlayarak ehliyetlerini alabilir.
  • Sınıf ekleme nedeniyle sürücü belgesi başvurusu: Araç sürücülüğü için sınıf değişikliği veya ekleme yapılması durumunda da ehliyet yenileme için yasal prosedüre göre işlem yapılması gereklidir.
  • Kayıp nedeniyle sürücü belgesi başvurusu: Herhangi bir nedenle ehliyetin yitirilmesi durumunda kayıp gerekçesiyle yeni sürücü belgesi alınmalıdır.
  • Süresi dolan ehliyetlerin yenilenmesi

Ehliyet belgelerinin sınıflarına göre yenilenme sıklığı vardır. M, A, A1, A2, B, B1, BE, F, G sınıfları için geçerlilik süresi 10 yıl, C, C1, CE, C1E, D, D1, DE, D1E sınıfları için ise ehliyet geçerlilik süresi 5 yıldır. Bu sürelerin aşımı durumunda ehliyet yenileme işlemi yapılır.

Eski Tip Ehliyet Nasıl Yenilenir?

2016 yılında çipli yeni ehliyet belgelerine geçilmesi nedeniyle bu tarihten önce alınmış olan sürücü belgeleri eski tip olarak sınıflandırılır. Eski tip ehliyetlerde çip yer almaz. Bu nedenle, 2016 yılında geçilen yeni sistemle birlikte eski tip ehliyetlerin yenilenmesi gereklidir. Yasal prosedürlere göre nüfus müdürlüklerinden alınan ehliyet yenileme randevusu ile eski tip ehliyetler çipli sürücü belgelerine dönüştürülerek yenilenir. Ehliyet yenileme için gerekli evraklar hazırlanmalıdır. Ayrıca, yenileme işlemi için de harç yatırılmalıdır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra nüfus müdürlüğüne başvuru yapılabilir. Ancak, nüfus müdürlüğüne gitmeden önce ehliyet yenileme randevusu alınmalıdır. Randevu saatine göre evraklarınızla birlikte nüfus müdürlüklerinden ehliyet yenileme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Azami bir hafta içerisinde yeni sürücü belgeniz ikametgâh olarak kayıtlı adresinize gönderilir. Bu süre zarfında da trafikte kullanmanız için geçici ehliyet belgesi tarafınıza verilir.

Dijital Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır?

Dijital ehliyet, karayollarında ulaşım sağlayan ticari araçların kontrolü için kullanılan takograf cihazına yerleştirilmek için çıkarılan özel ehliyettir. Takograf cihazı için çıkarılan dijital ehliyetlerin belirli nedenlerle yenilenmesi gerekir. Dijital ehliyet yenilemesinde sürücü kartları, servis veya şirket kartları için Sayısal Takograf Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne (STAUM TOBB) başvuru yapılmalıdır. Kişiler için dijital ehliyetin yenilenmesinde; sürücü belgesi veya kimlik kartı ve fotokopisi, bir tane biyometrik fotoğraf istenir. Dijital ehliyet şirket veya servis kartı yenilemelerinde ise oda kayıt belgesi, vekaletname, kimlik belgesi ve fotokopisi, imza sirküleri, vergi levha fotokopisi, servis ya da şirket kaşesi, servis yetki belgesi fotokopisi evrakları hazırlanmalıdır.

Ehliyet Yenileme Randevusu Nasıl Alınır?

Ehliyet yenileme randevusu Nüfus Müdürlüğü Çağrı Merkezi’ne ait Alo 199 aranarak alınabilir. Telefon görüşmesi ile uğraşmadan dijital kanallar aracılığıyla randevu almak isterseniz İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesinden veya Alo 199 Mobil Uygulaması ile randevu alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ehliyet yenileme işleminde yetkili kurum nüfus müdürlüğü olduğu için randevu için adresinize yakın şubeyi tercih edebilirsiniz.

Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Evraklar Neler?

Ehliyet yenileme için yasal prosedürlerde belirtilen evraklar hazırlanmalıdır. Evrakların eksik olması durumunda yenileme işlemi yapılamaz. Ehliyet yenileme randevusundan önce evrakların hazırlanması ve harcın yatırılması gereklidir. Ehliyet yenileme için gerekli evraklar şu şekildedir:

  • Son altı ay içerisinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Kimlik kartı
  • Kan grubunu gösteren belge
  • Eski ehliyet belgesi
  • Sürücü sağlık raporu
  • Anlaşmalı bankalara yatırılan harç ücreti makbuzu
  • Adli sicil belgesi

Yukarıda belirtilen evrakları tamamlayan vatandaşlar nüfus müdürlüklerinden ehliyet yenileme işlemini gerçekleştirebilir. Başvuru tamamlandıktan 1 hafta sonra PTT aracılığıyla yeni ehliyetiniz size ulaşmış olur.

 

 

Ehliyet Yenileme Ücreti 2024

Ehliyet yenileme ücreti her sene değişiklik gösterir. Aynı zamanda, ehliyet yenileme ücreti yenileme harcı ve vakıf bedelinin toplamından oluşur. Ehliyet yenileme harcı ve vakıf ücreti toplam 1220 TL olmak üzere sürücü belgesini değiştirmek için ödenir. Ehliyet yenileme ücreti ile Gelir İdaresi Başkanlığının anlaşmalı olduğu tüm bankaların şubelerinden veya ATM yolu, internet bankacılığı ile yatırılarak gerekli makbuz alınabilir.

Ehliyet yenileme işleminden sonra araçlarınızı daha güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz. Gerek uzun yolculuklar gerek kısa mesafelerde yeni ehliyet ve aracınızla keyifli sürüş gerçekleştirebilir, en yakın istasyonu hem iOS hem Android’e uyumlu GO yakıt app ile bularak araç yakıt ihtiyacını karşılayabilir veya iPApp’in Android ve iOS işletim sistemlerine uyumlu uygulamaları ile otogaz ayrıcalıklarından yararlanabilirsiniz.

 

[1] https://www.icisleri.gov.tr/personel/ehliyet-yenileme-suresi-uzatildi

Ürün sepete başarıyla eklendi. Depozito ürün seçimini yapın.
Sepeti Kaldır