Menü
Türk mutfağının vazgeçilmezler tariflerinden biri pilavdır. Pek çok yemekle harika uyum yakalayan ve farklı garnitürlerle zenginleştirilerek bazen tek başına da tüketilebilen bu lezzet geleneksel sofraların baş tacıdır. Et çeşitlerinin yanında kuru fasulye, türlü ve patlıcan ağırlıklı yemeklerle de sıklıkla tercih edilen pirinç pilavı doyurucu olmasıyla bilinir. Pilav, bulgur veya pirinç gibi farklı taneli bitkilerle yapılabilir. Ülkemizde en çok tercih edilen pilav türü ise pirinçle yapılandır. İtalya’da risotto, İran’da çilav adını alan bu lezzet Japonya ve Çin gibi ülkelerde de severek tüketilir. İyi ve ağızda tane tane dağılan pilav hazırlamanın yolu ise bazı püf noktalarını bilmekten geçer. Peki, pilava ne kadar su konur ve pilav kısık ateşte mi pişer? Gelin pirinç pilavı püf noktaları neler, hep birlikte yakından bakalım.
Pirinç pilavının ağızlara layık bir kıvamda olması için pek çok unsura dikkat etmek gerekir. Pilav yaparken malzemeleri doğru ölçüde kullanmak, kaliteli ürünler tercih etmek ve tarifi harfiyen uygulamak lezzetli bir pilav yapmaya yardım eder. Pirinç pilavını sade yapabileceğiniz gibi kırmızı biberli, nohutlu, havuçlu ve garnitürlü olarak da hazırlayabilir ve farklı lezzetler deneyebilirsiniz.
Hazırladığınız pilavın tane tane olması rahat ve keyifli tüketim açısından önem taşır. Birbirine yapışan pirinç tanelerinden oluşan bir pilavla karşılaşmamak için yemeği hazırlarken limon suyu kullanmak, pilavı yeterli oranda karıştırmak, su eklemek ve demleme yöntemini es geçmemek gerekir. Bu noktalara dikkat ettiğiniz takdirde pilavınızın hem tane tane hem de istediğiniz lezzette olmasını sağlayabilirsiniz.
Hazırladığınız pilav tarifiyle övgü toplamak ve leziz bir pilav pişirmek için iyi pilav hazırlama kurallarını bilmeli ve tüm noktaları dikkatlice uygulamalısınız. Bu sayede pirinç pilavının lapa olmasını önleyebilir ve tam kıvamında pilav tarifleri hazırlayarak sofralarınızı şenlendirebilirsiniz. İşte pirinç pilavı ölçüleri ve iyi pilavın püf noktaları:
İyi bir pilavın hazırlık aşamasında kaliteli pirinç seçimi en başta gelir. Baldo pirinç, hem iyi şişip dolgun görünmesi hem de tane tane kıvam alması ile en çok tercih edilen pirinç türlerindendir. Kırık olmayan ve taneleri iri olan baldo pirinçleri seçebilirsiniz. Eğer pirinciniz küçük taneli ve kırıksa o halde ürünü dolma iç harcı yapımında değerlendirebilir, pilav için baldo pirinç satın alabilirsiniz.
Pirinç pilavının ikinci aşamasında pirinci ıslatma yöntemini kullanabilirsiniz. Pirinci en az 1 saat önceden ılık suda ıslatarak bekletebilir ve üzerine biraz tuz ilave edebilirsiniz. Eğer suda bekletmeyecekseniz o zaman pirinci iyice yıkamalısınız. Bu işlemi pirincin suyu şeffaflaşana kadar tekrar etmeyi unutmayın.
Pilava lezzetini veren püf noktalardan biri tereyağı kullanmaktır. Tereyağı pilavınıza hoş bir koku da verir. Tereyağının düşük yanma derecesini dengelemek için aynı zamanda tencerenize biraz sıvı yağ da ilave edebilirsiniz.
Pilavınızı tereyağı ile lezzetlendirdikten sonra sıra geldi pirinçleri kavurmaya. İyice duruladığınız ıslak pirinçleri tencereye koyduktan sonra pirincinizi yeterli oranda kavurmanız oldukça önemli. Pirinci kısık ateşte ve uzun uzun kavurmalısınız. Pilavı tahta kaşıkla ve alttan yukarı doğru kavurursanız pirincinizin zarar görmesini önleyebilirsiniz.
Tereyağı pilava lezzetin yanında sarımsı bir renk de verir. İşte bunu önlemek ve daha beyaz renkte bir pilav elde etmek için tencerenin içine 1-2 damla limon suyu ilave etmeyi deneyin. Limon suyu sayesinde daha parlak görünümlü bir pilav hazırlayabilirsiniz.
Pilava ekleyeceğiniz su oranı pilavın lezzetini ve kıvamını doğrudan etkiler. Pilav su ölçüsü 1’e 1.5 olarak bilinir. Yani 1 su bardağı pirinç kullanıyorsanız, tencereye 1.5 su bardağı su ilave etmelisiniz. Eğer pirincinizi 1 saat kadar suda beklettiyseniz bu durumda ölçüyü 1’e 1 şeklinde de ayarlayabilirsiniz.
Pilavınıza suyu ekledikten sonra tahta kaşıkla suyun pirince eşit dağılmasını sağlayın. Ancak bunu bir defa yapmanız yeterli. Sonrasında tencerenin kapağını kapatıp pilavınızı pişirme aşamasına geçin.
Pilavı kısık ateşte pişirmek oldukça önemli. Tencerenin altını biraz fazla açtığınızda su çabucak buharlaşır ve pilavınız lapa bir kıvamda olur. Bu nedenle pilavı ağır ağır pişirmeye çalışın.
Pilavınızı pişirirken tencerenin kapağını açmamaya özen gösterin. Aksi halde yemeğin pişme süresi uzar, pilavınızın lapa olma ihtimali de artar.
Pilav piştikten sonra son aşamada pilavı demlemelisiniz. Bunun için tencere kapağının altına kağıt havlu yerleştirip pilavı 20 dakika kadar demlenmeye bırakın. Ardından pilavı servise hazırlayabilirsiniz.
Siz de yukarıdaki adımları takip ederek lezzetli pilav tarifleri hazırlayabilirsiniz. Evlerinizde İpragaz güvencesinden yararlanmak için İPApp uygulamasını Android ve iOS cihazlarınıza kolayca indirebilirsiniz.