Sütlaç Tarifi, Evde Sütlaç Nasıl Yapılır?
3dk. okuma
23.09.2024

Sütlaç Tarifi, Evde Sütlaç Nasıl Yapılır?

Sütlaç, sütlü tatlı denildiğinde ilk akla gelenler arasında yer alıyor. Hafif ve lezzetli bir tatlı olarak 7’den 70’e herkesin ilgi odağı olan sütlaçla isterseniz öğlen ya da akşam yemeğinizi tamamlayabilir veya çay saatinde misafirlerinize bir sunum yapabilirsiniz. Hem besleyici hem de her damak tadına hitap eden sütlaç yapımı ise oldukça basit. İşte “sütlaç nasıl yapılır” sorusunun yanıtı ve evde uygulayabileceğiniz tam kıvamında sütlaç tarifi.

Sütlaç Tarifi İçin Malzemeler

1 litre sütle sütlaç tarifi için gereken malzemeleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • 1 litre süt
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 1 çay bardağı (¾ su bardağı) su

Şimdi bu malzemelerle nasıl lezzetli ve kıvamında bir sütlaç hazırlanacağına gelelim.

Sütlaç Tarifi Nasıl Yapılır?

Öncellikle pirinçleri yıkayarak suyunu süzün ve bir tencereye alın. Üzerine 2 su bardağı sıcak su ilave ederek pirinci kısık ateşte pişirin. Bir süre sonra pirinç suyunu çekmeye başlayacak ve lapa haline gelecektir. Bu aşamada yapılması gereken lapaya 1 litre süt ilave etmek. Süt kaynayana kadar karıştırın ve kaynadıktan sonra ocağın altını kısın. Bu şekilde pirinç ve sütü yaklaşık 10 dakika daha kısık ateşte pişirin.

10 dakika sonra karışıma 1 su bardağı şekeri ilave edin. Kaynayan şekerli karışımı da kısık ateşte 5 dakika daha pişirin. Başka bir kapta nişasta ve soğuk suyu karıştırın ve elde ettiğiniz bu karışımı da tencereye yavaş yavaş ekleyin. Tenceredeki malzemeler hep birlikte kaynayacak, üzerinde minik baloncuklar oluşacak ve daha sonra hafif kıvam almaya başlayacak. 1-2 dakika sonra ocağı kapatabilirsiniz. Boza gibi akışkan ama hafif kıvamlı sütlacı kepçeyle servis tabaklarına alabilirsiniz.

 

Sütlaç Tarifinin Püf Noktası

En iyi sütlaç tarifi için dikkat edilmesi gereken malzemelerin ölçülü olmasıdır. Sütlaç malzemeleri evlerde bulunan temel ürünler olduğu için oldukça pratiktir. Ancak ev yapımı sütlaç için bilinmesi gereken bazı püf noktaları bulunuyor. Örneğin sütlacın kıvamının çok katı değil, hafif akışkan olması gerekiyor. Bunun için boza yoğunluğunu düşünebilirsiniz. İkinci püf nokta ise her aşamada karışım kaynadıktan sonra gerekli olan kısık ateş. Aşamaları kısık ateşte tamamlayarak istediğiniz kıvamı yakalamanız daha kolay. Ayrıca anne sütlacı tarifi pastörize süt yerine taze süt kullanılarak yapıldığında çok daha lezzetli oluyor. Son olarak nişastalı sütlaç tarifi seçeneği dışında nişastasız sütlaç tarifi opsiyonunun da bulunduğunu aklınızda bulundurun. Tam ölçülü sütlaç tarifi için buğday nişastası yerine tepeleme 3 yemek kaşığı pirinç unu kullanabilirsiniz. 

Sütlaç Pişirme Önerisi

Ev yapımı sütlaç tarifi, yaz kış herkesin uygulayabileceği kolay bir tarif. Kolay sütlaç tarifi uygulanırken ise sürelere dikkat edilmesini öneriyoruz. Dolayısıyla sütlaç kaç dakikada pişer diye düşünüyorsanız tarifte yer alan süreleri göz önünde bulundurabilirsiniz. Her aşamada sütlacınızı gereken süreden daha fazla ya da daha az ocakta tutarsanız istediğiniz kıvamı elde edemeyebilirsiniz. 

Sütlaç Tarifinin Servis Önerisi

Güzel ve tam kıvamında hazırladığınız sütlacı kaselere koyduysanız, artık yapmanız gereken tatlının biraz soğumasına izin vermek. Oda sıcaklığına gelen tatlıyı buzdolabında en az 2 saat bekletmenizi öneriyoruz. Böylece tatlınız sadece lezzetli değil aynı zamanda ferahlatıcı hale gelecektir. Tatlınızı nasıl sunacağınız ise tamamen sizin damak tadınıza bağlı. Servisten önce buzdolabından çıkardığınız tatlının üzerine toz tarçın ya da fındık tozu serpebilirsiniz. İsterseniz toz fındık yerine fındık taneleri de kullanabilirsiniz.

Bebeklere Sütlaç Ne Zaman Verilir?

Sütlaç bebekler için de besleyici bir mamadır. 7. aydan itibaren bebeklere sütlaç yedirebilirsiniz.

Sütlaç Dolapta Nasıl Saklanır?

Sütlü tatlılar, gereğinden fazla beklediklerinde bozulabiliyor. Bu nedenle sütlacı da uygun koşullarda saklamaya özen göstermelisiniz. Hazırladığınız sütlacı buzdolabında cam kaselerde ya da kavanozlarda 2-3 gün muhafaza edebilirsiniz. 

Sütlaç Çok Şekerli Olursa Ne Yapılır?

Sütlü tatlılar birçok tatlı çeşidine göre daha hafiftir. Sütlaç kalorisi de diğer tatlılara göre çok fazla değildir. Bu noktada kaloriyi belirleyen temel unsur içindeki şeker oranı. Tatlınızı pişirirken şekerin fazla geldiğini düşündüyseniz, biraz daha sıcak süt ekleyebilirsiniz. Bu şekilde şeker oranı azalacaktır.

Sütlaç Sulu Olursa Ne Yapılır?

Sütlacı hazırlarken, karışımın çok sulu olduğunu gördüyseniz, nişastadan yardım alabilirsiniz. Tek yapmanız gereken ayrı bir yerde bir miktar nişasta ve sıcak sütü karıştırmak ve tencereye yavaş yavaş eklemek. Bir süre sonra kıvam artacaktır.

Bozuk Sütlaç Nasıl Anlaşılır?

Bozuk sütlacı tadından anlayabilirsiniz. Hafif ekşimsi bir tat alıyorsanız, sütlacınız bozulmuştur diyebiliriz. Ayrıca pirinçleri birbirine yapışması da bozulmaya bir işarettir.

Sütlaç Nasıl Süslenir?

Toz tarçın veya toz fındık dışında sütlacı ceviz, badem, nar tanesi, Hindistan cevizi gibi farklı ürünlerle süsleyebilirsiniz.

Sütlaç Ne Zaman Dolaba Konur?

Sütlacı dolaba koymak için oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.

Siz de yemeğin üzerine tatlı niyetine lezzetli bir sütlaç hazırlamak istiyorsanız hemen ocağın başına geçebilirsiniz. İpragaz sayesinde mutfaklardan her zaman mis kokular yükseliyor. iPApp, hem Android kullanıcılarının hem iOS kullanıcılarının her zaman yanında!

Ürün sepete başarıyla eklendi. Depozito ürün seçimini yapın.
Sepeti Kaldır