Road Trip Rotaları & Uzun Yol Rotaları
4dk. okuma
10.08.2024

 

Road Trip Rotaları & Uzun Yol Rotaları

Road trip, hayatta yapabileceğiniz en keyifli ve özgür hissedeceğiniz aktivitelerden biridir. Çünkü nereye gitmek istediğiniz başta olmak üzere, her şeye siz karar verirsiniz. Bir road trip planlayarak tatilinizi tamamen kendiniz şekillendirirsiniz. Tur gezileri gibi bir yere ve belli bir rotaya sadık kalmak zorunda kalmadan özgürce gezmenin tadını çıkarabilirsiniz.

Tatilinizi geçirmenin en güzel yollarından biri kesinlikle road trip yapmaktır. Bu nedenle “road trip ne demek?' sorusunun yanıtı tam anlamıyla özgürce yapılan kara yolculuğudur şeklinde verilebilir. Karavan veya araba ile yapabileceğiniz road trip gerçek bir maceradır. İstediğiniz yere gitme özgürlüğü sağlayan bu kara yolculuğu ile Avrupa'ya seyahat edebilir veya daha uzaklara gidebilirsiniz. Örneğin, Kanada, Güney Afrika veya Avustralya'da unutulmaz bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Road Trip Öncesi Dikkat Edilmesi Gereken Maddeler

Road trip bir ülkeyi keşfetmenin en iyi yoludur. Çünkü road trip en iyi gezi rotasını oluşturmanız için iyi bir fırsattır. Tatile çıktığınızda birçok ülke görebilir ve toplu taşıma araçlarının gitmediği yerlere de kolayca gidebilirsiniz. Ancak bu yolculuğa hazırlanmak biraz zaman alır, çünkü yeterli hazırlık yapılmadan çıkılan yolculuklar hayal kırıklığı yaratabilir. Planladığınız rotanın dışına çıkabilir, konaklama sorunu ve en önemlisi ödeme sorunları yaşayabilirsiniz. Bununla birlikte yolculuk yaptığınız ülkenin trafik kuralları da farklı olabilir, bu nedenle en ufak detayları bile atlamamanız gerekir. Gelin keyifli bir yolculuk yapmak için dikkat etmeniz gereken püf noktaları birlikte inceleyelim.

  • Rotanızı belirleyin: Rotanızı evinizden başlatabilir ya da bir ülkeye uçakla seyahat ettikten sonra bir araba kiralayarak başlatabilirsiniz. Ancak belirli bir rota oluşturmak, tatilin nasıl geçeceğini planlamak güvenli ve keyifli yolculuk için önemli bir adımdır. Böylece sürprizlerle karşılaşmazsınız.
  • Aracınızı seçin: Uzun bir yolculuk için uygunsa kendi arabanızla seyahat edebilirsiniz. Ancak konaklamayı da bu aşamada hesaba katmanız gerekebilir. Çünkü karavan kiralamak da seçenekleriniz arasındadır. Çadır ya da karavan kampı düşünüyorsanız araba ya da karavana karar vermeniz gerekir. Otelde konaklamak isterseniz herhangi bir araba da uygundur. Bununla birlikte rotanızda belirsiz yollar ve engebeli araziler varsa arabanın modeli de önemlidir.
  • Konaklamaya karar verin: Konaklama tipi aracınızı etkilediği gibi yanınıza alacağınız ekipman konusunda da belirleyicidir. Araba ile seyahatte ağırlık önemli değildir, ancak kamp yapmak istediğinizde kaç kişilik çadır ve uyku tulumu alacağınızı belirlemeniz gerekir.
  • Karayolları hakkında bilgi edinin: Tatil rotası oluşturma konusunda dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur ise trafik kurallarıdır. Çünkü her varış noktasının kendi trafik kuralları vardır. Özellikle trafiğin soldan aktığı ülkelerde farklı trafik kuralları söz konusu olabilir ve bazı ülkelerde uluslararası sürücü belgesi istenebilir.
  • Eşya ve ihtiyaç listesi yapın: Uzun bir yolculukta neye ihtiyacınız olacağı önceden pek bilinmez. Bunun için hazırlıklı olmakta fayda vardır. Bu nedenle eksiksiz bir eşya listesi yapabilir ve listede olan her şeyi yanınıza alabilirsiniz. Powerbank, uluslararası fiş ya da dönüştürücü, havlu, şapka, termos ya da matara, terlik, yürüyüş ayakkabısı/bot, mayo, güneş kremi, acil yardım çantası, bez torbalar, doğada çözünen sabun, tüp vb. Kamplı bir gezi planladığınızda yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı da düşünmeniz gerekir. Bu aşamada yola çıkmadan önce İpragaz’ın uygulaması iPApp üzerinden 12 KG’lık büyük tüpünüzün yanında piknik tüpü sipariş verebilir ve Türkiye içinde tüm yolculuklarınızda uygulamayı kullanarak size eşlik eden tüpünüzü yenileyebilirsiniz.

Türkiye Road Trip Rotaları

Türkiye gezi haritası göz önünde bulundurulduğunda gezilecek ve görülecek çok yer vardır. Örneğin arabayla Karadeniz turu rotası en çok tercih edilenler arasındadır. Karadeniz gezi rotası söz konusu olduğunda Rize-Trabzon oldukça popülerdir. Bununla birlikte Rize-Artvin de seçenekleriniz arasındadır. Ayder Yaylası, Uzungöl, Palovit, Zilkale, Hamsiköy gibi doğal güzellikleri ile ünlü yerleri görebilirsiniz. Bununla birlikte araba ile tatil rotaları Ege, Doğu Anadolu ve Akdeniz için de mümkündür.

Selçuk – Fethiye Rotası

Türkiye gezi rehberinde yer alan popüler rotalardan biri de Selçuk-Fethiye rotasıdır. Selçuk'tan Fethiye'ye road trip planladığınızda yol ortalama olarak 285 kilometredir ve 4 saat sürer. Yol boyunca karşılaşacağınız Marmaris, Dalyan, İçmeler, Bozdağ Kayak Merkezi ve Çakırağa Konakları gibi ziyaret edilecek en iyi yerler veya her sezon popüler olan Bafa Gölü vardır.

İzmir’den Selçuk’a Araba Yolculuğu

Ege gezi rotası belirlerken çok geniş bir seyahat planlamak zorunda değilsiniz. Çünkü İzmir merkezden Selçuk'a da mükemmel bir gezi oluşturabilirsiniz. Gezi rotası oluşturma; seyahat gününüz, maksimum gitmek istediğiniz yol ile de alakalıdır. Bu nedenle hafta sonu dinlenmek ve eğlenmek için İzmir-Selçuk keyifli bir rota olabilir. Bu yolculukta görebileceğiniz yerler ise Meryem Ana Evi, Efes Antik Kenti, Yedi Uyuyanlar Mağarası, Efes Müzesi, Artemis Tapınağı, İsabey Cami, Selçuk Kalesi ve meşhur Şirince Köyü'dür.

Adana – Mardin Rotası

Tam bir Mezopotamya yolculuğu yapabileceğiniz Adana-Mardin rotası, tarihi ve son derece keyifli bir yolculuk arayanlar için idealdir. Ayrıca pek çok yeni tat denemenize olanak tanıyan lezzet durakları da vardır. Bu yolculukta görmeniz gereken Ulu Camii, Büyük Saat Kulesi, Kapıkaya Kanyonu, Taşköprü, Zeugma Antik Kenti, Gaziantep Kalesi, Rumkale, Balıklı Göl, Urfa Kalesi, Diyarbakır Kalesi, Hasankeyf, Midyat ve daha pek çok durak vardır.

Avrupa'nın En Popüler Road Trip Rotaları

Rotanızı daha geniş planlamak isterseniz Avrupa'nın en meşhur güzergahlarını seçebilirsiniz. Bu güzergahlar da Türkiye gibi tarihi mekanlar ve doğal güzelliklerle doludur.

Barselona-Malaga

Barselona ile Malaga arası karayolu ile 986 km'dir. Benidorm, Salou, Alicante, Nerja, Cartagena, Almeria, Murcia, Torrevieja ve Sitges Plajı ve Passeig Marítim ya da her zaman popüler olan Montserrat Manastırı gibi ziyaret edilecek mükemmel duraklar vardır.

Amsterdam-Brugge

Amsterdam'dan Brugge'e yaklaşık 3 saatte varılır. Ancak bu süreyi uzatmanız için pek çok neden vardır. Çünkü rota oluşturmanın püf noktası gezilecek yerlerin tamamını rahatça görebilmek için zaman ayırmaktır. Bu rotadaki duraklar ise Brüksel, Leiden, Antwerp, Ghent, Rotterdam, Den Bosch, Utrecht, Leuven, Volendam'dır.

Londra-Cape Cornwall

Duraksız sürüş ile Londra'dan Cape Cornwall'a yolculuk sadece 5 saat sürer. Ancak sizi durmaya zorlayacak pek çok durak vardır. Liman kenti Portsmouth ve Southampton, Salisbury, Stonehenge, Bournemouth, Weymouth, Bridport, Exeter, Dartmoor Ulusal Parkı ve Plymouth gezilecek en popüler yerlerdir.

Paris-Strasbourg ve Alsace Şarap Yolu

Paris-Strasbourg arası 489 kilometredir ve toplam 38 durak vardır. Marne-la-Vallee, Nancy, Reims, Metz, Fontainebleau, Luxembourg City, Verdun en görülmesi gereken yerlerdir. Buradan doğal ve tarihi Alsace Şarap Yolu'na gitmek için sadece 46 km yol kat etmeniz gerekir.

Lizbon-Estoril

Estoril, Portekiz Rivierası'nda, Portekiz'in Cascais Belediyesine bağlı bir kasabadır. Lizbon'dan Cascais'e giden yolda (kısa sapmalarla) en önemli duraklar Castelo de S. Jorge, Oceanário de Lisboa ve Estrela At Lisbon - Tram 28'dir. Diğer popüler duraklar arasında Alfama, Cabo Espichel ve Praça do Comércio yer alır.

Viyana-Graz

Viyana'dan Graz'a direkt sürüş 198 km'dir. Ancak görülmesi gereken 30 popüler durak vardır. Höplers Weinräume, her zaman popüler olan Leo Hillinger GmbH ve Prater'e bakmadan geçmemeniz tavsiye edilir.

Palermo-Siraküza

Toplam yol 258 km olsa da bu yolculuğu birkaç günde tamamlamanızı sağlayan duraklar vardır. Örneğin Piazza Armerina Catania, Sperlinga Şatosu, Enna katedrali, Cefalu, Aci Castello ve Castello di Lombardia ziyaret edilecek en iyi yerlerdir.

iPApp, evde, yolda ve kampta kısaca nerede olursanız olun, 12 kglık ev tüpünün yanında söyleyebileceğiniz piknik tüpünüzü yenilemek için her zaman kolayca ulaşılabilir bir uygulama ile hizmet verir. İster Android ister iOS olsun her yerden sipariş verebilir, road trip rotanızda küçük pikniklere yer verebilirsiniz. Ayrıca güvenliğiniz ve konforunuz için yolda uğrayacağınız en yakın Otogaz istasyonlarını İPApp ile görebilir, yaptığınız otogaz alımlarında puan kazanabilir ve İpragaz kampanyalarından faydalanabilirsiniz.

 

Ürün sepete başarıyla eklendi. Depozito ürün seçimini yapın.
Sepeti Kaldır