Yazın Araç Kliması Kullanımı Nasıl Olmalı
3dk. okuma
10.08.2024

 

Yazın Araç Kliması Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Bunaltıcı sıcakların başladığı yaz aylarında araç klimasını etkin bir şekilde kullanmak hem daha güvenli hem de daha konforlu bir sürüş için olmazsa olmazdır. Klima açıldığında araç camları kapalı konuma getirildiği için sıcak havanın araca girmesi önlenir ve dışarıdaki sıcaktan izole bir sürüş sağlanır. Araç klimasının doğru ve verimli bir şekilde nasıl kullanılacağına ilişkin detaylara yakından göz atabilirsiniz.

Arabada Klima Nasıl Kullanılır?

Özellikle çok sıcak havalarda, sürüşten önce klimayı çalıştırmak aracın içinde ferah bir ortam oluşmasını sağlar. Klima ilk çalıştığında araç içindeki kirli havanın sirküle edilmesi için camlar 1-2 dakika kadar açık bırakılmalıdır. Bu süre içinde hem hava temizlenir hem de klima tam anlamıyla devreye girerek aracı soğutmaya başlar. Klima çalıştığında ise camların ya da açılır tavanın kapatıldığından emin olunmalı ve soğuyan havanın dışarı çıkması önlenmelidir.

Araç Klima Sistemi Nasıl Çalışır?

Araç kliması, kabin içinde bulunan havayı soğutmak ve nemi ortadan kaldırarak ferah ve serin bir ortam oluşturmak için kapalı devre bir soğutma sistemi kullanır. Araç içi klima sistemi üzerindeki en önemli parçalardan biri olan kompresör, klima gazı olarak da bilinen soğutucu gazı yüksek basınç altında sıvılaştırır. Genleşme valfi üzerinden basıncı düşürülerek yeniden gaz haline ulaşan klima sıvısı geçirdiği değişim sonucu soğur. Klima sistemi fanlar vasıtasıyla araç içine soğuk hava gönderir ve kompresör yardımıyla hava sirkülasyonunun sürekliliği sağlanır.

Araç Klima Sistemi Bileşenleri Nelerdir?

Araba kliması; kompresör, kondansatör, araç klima gazı, evaporatör ve genleşme valfi gibi birkaç temel bileşenden oluşur. Klima sıvısının basınçlandırılması ve sirküle edilmesi kompresörün görevidir. Isı transferini kolaylaştırmak kondansatör parçasının, akışkanların genleşmesine ve soğumasına yardımcı olmak da genleşme valfinin sorumluluğundadır. Klima sisteminin bir diğer önemli parçası olan evaporatör ise araç kabini içindeki nemin tahliye edilmesini sağlar.

 

Araç Klima İşaretlerinin Anlamları Nelerdir?

Araba klima işaretleri araçların markasına, modeline ve üretim yılına göre ufak değişiklikler göstermekle birlikte birçok ortak sembole sahiptir. Başlıca araç klima işaretleri ve görevleri şunlardır:

A/C (Klima) Butonu

Bu butona basıldığı anda klima sistemi çalışmaya başlar. Klima aktifken araç içindeki hava soğur ve nem oranı azalır. A/C düğmesine basılmadığında ise sistem soğutma yapmadan çalışmaya devam eder.

Fan Sembolü

Fan hızının ve hava akışının kontrolünü sağlar. Kabine gönderilen havanın hızını ve yoğunluğunu bu buton üzerinden ayarlayabilirsiniz.

Kar Tanesi Sembolü

Klima sisteminin kabindeki havayı soğutmaya programlandığını gösterir.

Devridaim Butonu/Kolu

Araç içindeki havayı muhafaza ve sirküle ederek yolcu kabininin daha hızlı soğumasını sağlar. Kapatıldığında hava sirkülasyonu durur ve dışarıdan gelen taze hava araç içine ulaşır.

Buz Çözme Butonu/Kolu

Klima yardımıyla ısınan havanın ön ve yan camlara gönderilmesini sağlayarak camların buğulanmasını ve buz tutmasını önler.

Çift Bölge Bilgi Ekranı/Paneli

Elektrikli araç kliması veya otomatik araç kliması olarak da bilinen çift bölgeli klima sistemlerinde her bölge için farklı sıcaklık ayarlaması yapılabilmesini sağlar.

Araç Kliması Benzin Yakar mı?

Oto kliması havayı soğutabilmek için belli oranda enerji harcar ve yakıt tüketimini yükseltir. Araba dururken klima çalıştırmak da yakıt tüketim değerlerini artırır. Yakıt tüketiminde düşük maliyet ve araç kullanımında yüksek performans sağlamak için Prins LPG kitlerini tercih edebilir, benzinli aracınızı LPG’liye dönüştürebilirsiniz. Aracınızın yakıt dolumu için GO Yakıt App Store ve GO Yakıt Google Play uygulamasını kullanarak GO istasyonlarını listeleyebilir ve GO’nun avantajlı dünyasından yararlanmaya başlayabilirsiniz.

Araç Kliması Yakıtı Ne Kadar Etkiler?

Aracın özelliklerine göre değişmekle birlikte klima kullanımı dizel araçlarda 100 km’de 1 litre, benzinli araçlarda da 100 km'de 1-2 litre civarı ekstra yakıt tüketimine neden olabilir.

Araç Klimaları Ne ile Çalışır?

Araç klimaları, sıcak ve soğuk hava değişimlerini sağlayan araba klima gazı ile çalışır. Klima gazının eksilmesi durumunda yeterli soğutmanın yapılamayacağı unutulmamalıdır.

Yazın Araç Kliması Nasıl Kullanılmalı?

Yazın klima kullanımında dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sıcak havanın araca girmesini önlemek için pencere, cam ve açılır tavan gibi tüm hava kanallarının sıkıca kapatıldığından emin olunmalıdır.
  • Aracı kapalı alanlara veya gölgeye çekerek kabinin serin kalması sağlanabilir.
  • Önce yüksek fan ayarı ile hızlı soğutma yapılabilir ardından da düşük fan ayarına ve devridaim moduna geçilebilir.
  • Kısa süreli araç kullanımı için klima yerine camlar ve tavan açılabilir.
  • Çift bölgeli araç klima kullanımı için sıcaklık değerleri 20-24 santigrat derece gibi bölgeye uygun olarak ayarlanabilir.
  • Hava akışını camlar yerine doğrudan kabin içine veya yolculara yönlendirmek de ısı kaybını azaltır.

Araca Sonradan Klima Taktırılır mı?

Arabaya klima taktırmak teknik olarak mümkün olsa da bu klima sistemi aracın orijinal klimasının yerine geçmeyecektir. Portatif klimaya alternatif olarak elektrikli araç tavan kliması veya araç içi portatif klima seçenekleri de düşünülebilir.

Yakıt tüketimini en aza indirmek ve klima ile keyifle seyahat etmek için siz de Prins dönüşüm kitini kullanarak LPG dönüşüm fırsatlarından yararlanabilir ve İpragaz Otogaz istasyonlarını ziyaret edebilirsiniz. iPApp Google Play ve iPApp App Store üzerinden iPApp mobil uygulamasını telefonunuza indirerek otogaz alımlarında puan kazanabilir ve İpragaz kampanyalarından faydalanabilirsiniz.

 

Ürün sepete başarıyla eklendi. Depozito ürün seçimini yapın.
Sepeti Kaldır