İsofix Nedir?
3dk. okuma
23.09.2024

İsofix Nedir? İsofix Oto Koltuğu Ne İşe Yarar?

İsofix, araba koltuklarının üzerinde bulunan bir bebek veya yürümeye başlayan çocuk oto koltuğunu kolayca takabileceğiniz temel bir birimdir. Bazı araçlarda kurulu olarak gelirken bazı araçlarda yoktur. Ancak olmayan araçlara da yerleştirilebilir. İsofixi araba koltuğuna güvenli bir şekilde takabilir ve ardından bebek oto koltuğunu kolayca yerleştirebilirsiniz. Böylece bebek oto koltuğunun yanlış kurulum olasılığı azalır ve çocuğunuzla arka koltukta güvenle, endişelenmeden yola çıkabilirsiniz. Bebek oto koltukları iki şekilde araca monte edilebilir ve Isofix en güvenli, kolay yöntemdir. Arabada isofix yoksa 3 noktalı emniyet kemeri ile monte ettiğiniz baza sayesinde bebek oto koltuğunu yerleştirebilirsiniz.

İsofix Nedir?

İsofix, arabalarda bebek oto koltuklarını sabitlemek için kullanılan uluslararası standartlarda bir sistemdir. İsofix montaj braketleri, yeni model araçlara fabrikalarda takılırken olmayan araçlara ise servislerde takılabilir. Braketler, araba koltuğunun arkalığı ile minder arasında yer alır ve arabanın gövdesine bağlanır. İsofixli koltuk montaj braketlerine kolayca takılan tutma kancalarına sahiptir. Bu nedenle “İsofix nedir?” sorusu kısaca, “çocuk oto koltuklarını araca bağlamak için yerleştirilen montaj bağlantıları” olarak yanıtlanabilir. Bununla birlikte “İsofixli oto koltuğu nedir?” diye merak ediyorsanız, bu tür koltuklar da İsofix bağlantısı için üretilmiş özel bağlantıya sahip oto koltuğudur. Çünkü isofixli araca oto koltuğu yerleştirmek isterseniz kolay montaj ve güvenlik için koltuğu da isofixli seçmeniz gerekir. İsofix ile çocuk koltuğunu arabada daha güvenli bir şekilde sabitleyebilir, böylece çocuğunuzun güvenliğini de artırabilirsiniz.

İsofix Koltukların Özellikleri Nelerdir?

İsofix bebek koltuğu, güvenli seyahat için bağlantı noktalarına ve ekstra emniyet kemerine sahiptir. İsofix aparatı bebek koltuklarını yükseltebilen sistemle donatılır. Bu nedenle isofix koltuk yükseltici olarak da bilinir. Bu aparat, araç koltuğu ile bebek koltuğu arasındaki bağlantıyı oluşturur. Ancak İsofixli oto koltuğu çeşitlerinde de özellik ve kalite farkları bulunabilir. Bu nedenle oto koltuğu isofix seçiminde malzemeye, bağlantı elemanlarına ve sarsıntı önleme özelliklerine dikkat etmeniz gerekir.

Isofix Oto Koltuğu Nasıl Takılır?

İsofix için üretilmiş araba koltuklarında aracın Isofix sistemine takılan kancalar bulunur. Bu adımları takip ederek oto koltuğunu İsofix bağlantısı ile monte edebilir ve sabitleyebilirsiniz:

  • Araba koltuğunun solundaki ve sağındaki iki kancayı, koltuk minderi ile arabanın arkalığı arasındaki kancalara geçirin.
  • Koltuğun ve isofixin araca düzgün bir şekilde sabitlenip sabitlenmediğini kontrol edin. Koltuğu sıkıca yana ve ileri doğru çekin, itin ve hareket ettirin.
  • Koltuktaki iki kancaya ek olarak evrensel bir isofix oto koltuğu ekstra bir kemere de sahiptir. Bu İsofix kemeri top tether bağlantısı olarak da adlandırılır. Koltuğun üzerinde bulunur ve araba koltuğunun devrilmemesini sağlar.

İsofix Kullanmak Neden Önemlidir?

Bir araba koltuğunun yanlış takılma ihtimali isofix sayesinde oldukça düşüktür. Emniyet kemeri ile kıyaslandığında daha başarılı olan isofix ilk olarak bebeğinizin ve çocuklarınızın güvenle yolculuk yapmalarını destekler. İsofixli bağlantı, oto koltuğunu araca direkt olarak bağlama imkânı tanıdığından bebeğinizin yolculuk esnasında sarsılmasını önler ve kusma, nefes alamama, yanlış boyun hareketleri gibi olumsuz durumların önüne geçebilir. İsofixli oto koltuğu yükseltici ise bebeğinizin dışarıyı görerek seyahat etmesini sağlar ve yolculuğu daha sakin bir şekilde tamamlamanız için oldukça önemlidir. 360 derece dönebilen oto koltuğu bebeğin yaşına göre arkaya ya da öne bakacak şekilde seyahat etmesine izin verir.

İsofix Oto Koltuklarının Avantajları

İsofixli yükseltici, bebek oto koltuğunu takıp çıkarmanın en hızlı ve kolay yoludur. Ayrıca kolay montaj sağladığından yanlış takmanız neredeyse imkansızdır. Özel göstergeler, koltuğun doğru şekilde takıldığını gösterir. Aniden fren yapmak zorunda kalırsanız veya birisi size çarparsa isofix sayesinde çocuğunuz daha az etkilenir. Ayrıca koltuğun öne eğilme ihtimali düşüktür. İsofixli bir araba koltuğunu sabitlemek için harici bir aparat ya da aksesuar gerekmez. Araba koltuğunu düzgün bir şekilde sabitleme olasılığınız çok daha yüksektir. İsofixli araba koltuğu doğrudan arabaya bağlı olduğu için genellikle daha güvenlidir.

İsofix bağlantısı ile oto koltuğu yerleştirmek çocuğunuzun güvenle seyahat etmesinin en iyi yollarından biridir. Aracınız 2013 sonrasına ait olduğu sürece benzinli, dizel ya da LPG'li olması fark etmeksizin bu özellikten yararlanabilirsiniz. Aracınızın yakıt dönüşümü söz konusu olduğunda ise Prins ile LPG dönüşüm kitlerinden yararlanabilir ve iPApp’ın Android ve iOS uygulamaları ile otogaz ayrıcalıklarından yararlanabilirsiniz.

 

İsofix Ne Zaman Zorunlu Oldu?

İlk olarak 2006 yılında kullanılmaya başlanan İsofixli koltuk yükseltici ve oto koltuğu bağlantısı, 2013 yılında zorunlu hale getirildiği için bu yıldan itibaren üretilen sıfır araçlarda bulunur. Daha önce üretilen bir arabaya sahipseniz arka koltuğun sırt ve minder kısmı arasındaki alanı ya da araç kılavuzunu kontrol ederek arabada isofix olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

İsofix Oto Koltuğu Her Arabaya Uyar mı?

İsofix araba koltukları evrensel ve evrensel olmayan olarak iki türe ayrılır. Üniversal olmayan bir Isofix koltuk, yalnızca bu amaç için onaylanmış araçlarda kullanılabilir. Bu nedenle "Hangi araçlarda isofix var?" sorusu ile kontrol etmeniz gereken bir diğer nokta ise hangi tip isofix olduğudur. Eğer aracınızda isofixli oto koltuk yükseltici yoksa bazı araç modellerine entegre edilebildiği için servisinize başvurmanız, arabaya isofix yapmaya uygun olup olmadığını öğrenmeniz gerekebilir.

Çocuk Koltuğu Alırken ve Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Çocuk oto koltuğu alırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta güvenlik özellikleri ve malzeme kalitesidir. Güvenlik için isofix bağlantı noktasını, ekstra emniyet kemerini ve emniyet kemerinin yumuşak pedlerle desteklenip desteklenmediğini kontrol edebilirsiniz. Bu sayede çocuk oto koltuklarını aracınıza sabitleyebilir, bebeğinizin konforunu bozmadan güvenle seyahat edebilirsiniz.

İpragaz, uygulaması iPApp ile Android ve iOS işletim sistemlerine uyumlu kesintisiz hizmet vermeye devam eder. Siz de tüm ihtiyaçlarınız için iPApp'ı tercih edebilir ve iPApp’ın sunduğu otogaz ayrıcalıklarından yararlanabilirsiniz.

 

 

Ürün sepete başarıyla eklendi. Depozito ürün seçimini yapın.
Sepeti Kaldır