Sonbaharda Kamp Rehberi
3dk. okuma
23.09.2024

Sonbaharda Kamp Rehberi

Kamp tutkunları için en özel mevsimlerden birisi sonbahardır. Doğa için en canlı dönem olan sonbahar, spor aktiviteleri için de gün boyu fırsatlar sunar. Peki sonbahar kampı nerede yapılır, kampa nasıl hazırlanmak gerekir?

Sonbaharda Nerelerde Kamp Yapılır?

Sonbaharda kamp yapılacak yerlerden bazıları şöyle listelenebilir:

  • Akyaka Orman Kampı
  • Erikli Kamp Alanı
  • Yedigöller Kamp Alanı
  • Kaz Dağları Milli Parkı
  • Borabay Gölü Tabiat Parkı
  • Küre Dağları Kamp Alanı
  • Karagöl Orman Kampı

Sonbaharda Karavan Kampı Nerelerde Yapılır?

Kamp alanları, genel olarak karavanlar için de imkan sunar. Kaş, Datça, Kuşadası, Bolu, Artvin, Kapadokya gibi birçok yer, doğa tutkunları için karavan alanlarına sahiptir.

Kamp Konumunuza Dikkat Edin

Özellikle ücretsiz kamp alanlarında konum, sonbahar kampları için önem taşır. Yükselen su seviyeleri ya da yağmur suları sebebiyle çadırın su kenarına uygun mesafede olması gerekir. Yine su yollarında oluşabilecek tehlikeyi önlemek adına, eğimli alanlarda suyun akış yönünün tersi bir şekilde konumlanmak olası tehlikeleri önler.

Hava Koşullarına Hazırlıklı Olun

Sonbahar aylarında gün içinde herhangi bir anda yağmur yağması, kampı hazırlıksız yakalayabilir. Bu sebeple yağmura dayanıklı malzemelere sahip olunması gerekir. Beklenmedik bir hava koşulu ile karşılaşmamak için hava durumunu önceden kontrol etmek, hava ve yağış durumuna göre hazırlıkları tamamlamak faydalı olacaktır.

Kampta Isınma Çözümleri

Isınmak için geçmişten günümüze birçok yöntem bulunur. Tüm yöntemlerdeki en önemli husus, yangına karşı dikkatli olmaktır. Özellikle çadır kumaşları, ufak bir ateşten dahi kolayca yanabilir ve tehlikeli sonuçlara neden olabilir. Isıtma yöntemlerinden bazıları şöyledir:

  • Mum, taş ve köz ile ısınma. Küçük alanlar ve çadırlar için kullanışlı olan bu yöntemler, yangın riskinin en çok olduğu yöntemler olma özelliğini de taşır. Mum için havalandırma ihtiyacının, taş için patlama riskinin, köz için de doğaya verdiği zararın göz önünde bulundurulması gerekir.
  • Taşınabilir ısıtıcılar. Bu ısıtıcılar kömür ya da odun ile çalışan sobalar ise, güvenlik için boru çıkışı çok önemlidir.

 

Malzemelerinizi Mevsim Koşullarına Uygun Seçin

Kamp için gerekli malzemeleri seçerken, mevsim en belirleyici etkendir. Seçilen çadırın suya dayanıklı olması, yoğun yağışlarda koruyucu olacağı anlamına gelmez. Bu sebeple mevsim ve konum, uygun malzeme seçimini gerektirir. Hava sıcaklığının düşük ya da yağış miktarının yüksek olduğu durumlar için korunaklı malzemeler seçilmeli, sabitleme ekipmanlarının sağlamlığı kontrol edilmelidir.

Sonbaharda Kamp Yapmak için Ekipmanlar

İhtiyaç duyulacak tüm kamp ürünleri için önceden kamp malzemeleri listesi hazırlamak önemlidir. Bu listede yer alan ekipmanlar kişi sayısı, mevsim koşulları ve konum gibi etkenlere göre seçilmelidir. Çadır, uyku tulumu, mat, ocak, ısınma ekipmanları, sırt çantası, masa, sandalye, yedek kıyafet, kamp lambası, yemek ekipmanları, hijyen ve sağlık malzemeleri bu listenin içindeki ürünlerdir.

Yemek için Ekipmanlar

Gerek çadır gerekse de karavan kampı için lazım olacak birçok yemek ekipmanı bulunur. Eğer çadır kampı ise ya da karavanda pişirme imkanı yoksa, ocak ve piknik tüpü listenin başında gelir. Tencere, tava, çaydanlık gibi mutfak malzemelerine ek, yemekleri saklamak için soğutucu çanta bulunmalıdır. Temel besinler ve baharatlar da unutulmaması gerekenler içindedir.

 

 

Rahat Bir Uyku için Doğru Ekipman Önemlidir

Rahat uyku için, mevsim koşullarına uygun uyku tulumu seçimi önemlidir. Gündüz sıcaklığının altında hissedilen su kenarlarında ve yüksek rakımlı bölgelerde doğru tercih gerektiren kamp ekipmanlarından birisi de uyku tulumudur. Uyku konforu için tulum içinde nemli ya da çok kalın kıyafetler kullanmamak ve tulumu kapalı tutmak gerekir.

Doğru Giyim Malzemeleri

Kamp malzemeleri kadar giyim malzemelerinin de soğuğa ve yağmura karşı dayanıklı olması gerekir. Bilekli, yüksek ve su geçirmez yürüyüş ayakkabıları, yürüyüşler için olmazsa olmaz giyim malzemelerinden birisidir. Su geçirmeyen özelliklere sahip rahat, geniş ve cepli pantolonlar ile yağmurluklar ve yedekleri mutlaka bulunmalıdır. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı sebebiyle hırka, polar gibi dış giyim ürünleri fayda sağlar. Çok kalın ürünler yerine katlı giyim malzemeleri kullanmak, hava geçişlerinde terlemeyi ve üşümeyi engeller.

Sonbaharda Kamp Yapmak için 5 Neden

Sonbahar kamplarının, diğer mevsimlere göre öne çıkmasını sağlayan 5 neden şöyledir:

  • Serin hava ve uygun ekipmanla sağlanan huzurlu uyku
  • Sinek ve böceklerin sıcak bölgelere gitmesi sebebiyle daha rahat kamp ortamı.
  • Gün içinde her saat yapılabilen aktiviteler
  • Kamp ateşi ve gökyüzü gözlemleri için en uygun zaman olması

Sorunsuz bir sonbahar kampı için tüm ekipmanların kontrolü ve önceden hazırlanması faydalıdır. Tüp ihtiyacınızı kolayca gidermek için iPApp uygulamasını hem Android hem de iOS üzerinden indirebilirsiniz. Ayrıca yakıt ihtiyacınız için de iOS ve Android üzerinden GO Yakıt uygulamasını indirerek GO yakıt istasyonlarını ve GO Yakıt avantajlarını incelemeyi unutmayın.

 

Ürün sepete başarıyla eklendi. Depozito ürün seçimini yapın.
Sepeti Kaldır