Pazar Kahvaltısı Fikirleri: Kolay Pankek Tarifi
3dk. okuma
30.12.2024

Pazar Kahvaltısı Fikirleri: Kolay Pankek Tarifi

Hafta içi kahvaltıları genellikle daha pratiktir. Sabah işe yetişme telaşı ve iş yoğunluğu pek çok kişiyi sağlıklı ve lezzetli bir kahvaltı yapmaktan alıkoyar, fakat pazar kahvaltılarını hazırlamak ve keyfini çıkarmak için bolca vakit vardır. Tıpkı Avrupa'daki brunch kültürü gibidir. Erken kalkma zorunluluğu olmadan çeşitli yiyecekler hazırlanır. Reçel, peynir, zeytin ve şarküteri çeşitlerine ek olarak hamur işleri de pazar kahvaltı sofrasının vazgeçilmezleri arasındadır, çünkü pazar kahvaltıları tüm sevdiklerinizi bir araya getirebileceğiniz, onlara lezzetli yiyecekler sunabileceğiniz samimi etkinliklerdir.

Pazar kahvaltısının öne çıkan lezzetlerinden biri de pankeklerdir. Pankek yapımı oldukça basittir ve kişi sayısına göre rahatlıkla hazırlanır. Şeker/tuz oranını da dilediğiniz gibi ayarlayabilir, sevdiklerinize farklı tatlar sunabilirsiniz. Hadi gelin en kolay pankek tarifine ve lezzet ipuçlarına birlikte bakalım.

Pankek Tarifi İçin Malzemeler

Pankek pratik, lezzetli ve çeşitlendirilebilir bir yiyecektir. Hafif tatlı grubuna ait olsa da tuzlu ya da daha çok şekerli tarifleri de mevcuttur. Fakat pankek yapılışından önce gerekli malzemelere göz atmak ve hazırlık yapmak gerekir. Pankek yapmak için gerekli olan malzemeler ise tıpkı krep hamurunda olduğu gibi un, süt, yumurta ve biraz tuzdur. Ancak pankek tarifi malzemeleri arasında ek olarak şeker ve kabartma tozu vardır, çünkü pankek, aslında tavada pişirilen bir kektir, biraz kabarması gerekir.

Pankek tarifi genellikle belirli miktarlarda 5 farklı malzemeden oluşur. Ancak pancake tarifi kişi sayısına göre de değişir. Örneğin 250 gram un, 500 ml süt, 2 yumurta, 1 tutam tuz 2 kişilik pankek malzemeleridir. 2 kişilik pankek malzemelerinden yola çıkarak daha fazla ya da az hazırlamanız da mümkündür. Örneğin malzemeleri 2 katına çıkararak 4 kişilik ya da yarısını kullanarak tek kişilik pankek tarifi yapabilirsiniz.

Malzemeleri hazırladıktan sonra hamuru karıştırmak için çırpma teli ya da çubuk blender gereklidir. Hamur karışımını hazırladıktan sonra ise hamur porsiyonlayıcı gibi pratik aletlerden ya da kepçeden yardım alarak tavada pişirmeye başlayabilirsiniz.

Pankek Nasıl Yapılır?

Öncelikle kuru malzemeleri bir araya getirmek için unu bir kâseye koyun ve kabartma tozu ile bir tutam tuz ekleyin. Biraz karıştırdıktan sonra ortasını havuz gibi açın. Daha sonra sütün bir kısmını ve yumurtaları, unun bulunduğu hazneye ekleyin. Hepsini tel ya da blender ile pürüzsüz olana kadar çırpın. Karışım homojen olduğunda sütün geri kalanını dökün ve hamur yoğurt kıvamına gelene kadar karıştırın. Yumurtaların büyüklüğü farklı olabileceği için sütü kontrollü dökmeniz tavsiye edilir. Böylece yoğurt kıvamında lezzetli bir hamur elde edebilirsiniz.

Yapışmaz kaplamalı bir kızartma tavası alın ve ateşte ısınmasına izin verin. İçinde bir parça tereyağı eritin. Bir çorba kepçesi kullanarak, tavanın ortasına biraz pankek hamuru dökün, ardından tavayı tüm taban hamurla kaplanana kadar hızlıca çevirin. Pankekin üstü kuruyana ve altı açık kahverengi olana kadar orta ateşte pişirin. Spatula ile pankeki çevirin ve diğer tarafını da pişirin. Tüm hamur bitene kadar pişirmeye devam edin. Daha sonra damak tadınıza göre reçel, bal, fındık kreması, pekmez ya da çeşitli meyvelerle servis edebilirsiniz.

Pankek Yapımı Püf Noktaları

Her yemek tarifinde olduğu gibi daha pratik ve daha kolay pankek hazırlamak için püf noktalar vardır. Pankekin yapılışı hem malzemeye hem de yardımcı araçlara göre değişiklik gösterir. Ancak ideal kıvamda ve lezzetli pankek için şu ipuçlarından yararlanabilirsiniz:

  • Topaklanmaması için unu önceden eleyin, sütü azar azar una ekleyin ve yavaş yavaş karışmasını sağlayın.
  • Vaktiniz varsa hamuru karıştırdıktan sonra 15-30 dakika dinlendirin, böylece hamurunuz kabarıp, biraz koyulaşabilir.
  • Pankekin eşit şekilde pişmesi için tercihen ısıyı iyi ileten kalın tabanlı bir tava kullanın.
  • Pankeki çok hızlı çevirmeyin, ters çevirmeden önce üst kısmın sertleşmesini veya baloncuklar oluşmasını bekleyin.
  • Pişirme esnasında tavaya biraz tereyağı veya sıvı yağ ekleyin.
  • Ekstra kabarık pankekler için fazladan bir yumurta ekleyin.

Pankek Hamuru Nasıl Hazırlanır?

Evde pankek yapımı oldukça pratiktir. Çünkü 4-5 malzemeyle rahatlıkla hazırlanabilir ve tavada pişirilebilir. Pankek hamuru ise yoğurma veya yoğun çırpma gerektirmediği için en zahmetsiz hamurlardan biridir. Pazar kahvaltısı pankek tarifi için gerekli olan hamur malzemeleri ve yapışmaz özellikte bir tavadır. Pazar kahvaltısında kolay pankek tarifi için öncelikle yumurta ve şekeri bir kapta çırpabilir ve kabartma tozu, un ve tuzu ekleyerek çırpmaya devam edebilirsiniz. Bu yöntemle hem daha kabarık bir hamur elde edebilir hem de hamuru daha kısa sürede hazırlayabilirsiniz.

Normal Tavada Pankek Olur Mu?

Pankek, aslında "pan" ve "cake" kelimelerinden oluşur. Pan, tava anlamına gelir. Bu nedenle normal tavada pankek hazırlamanız mümkündür. Burada dikkat etmeniz gereken yanmaz bir tava seçmek ya da tavayı ısıttığınızda bir miktar yağ ile yapışmaz hale getirmenizdir. Tavada arkalı önlü çok kısa sürede pişirildiğinden pankekin yapılışı herkes için oldukça kolaydır.

Pankek Tarifinin Pişirme Önerisi

Hazırladığınız pankek hamurunu pişirmek istediğinizde de dikkat etmeniz gereken birkaç püf nokta vardır. Örneğin çok yüksek ısı değil, orta ateşte pişirmeniz önerilir. Yüksek ateşte yanma ve sertleşme riski vardır. Kolay kahvaltılık pankek tarifini daha pratik hale getirmek isterseniz, pankek tavalarını da tercih edebilirsiniz, çünkü bu tavalar yuvarlak pişirme alanları bulunan özel şekle sahiptir. Yapmanız gereken tek şey, bir miktar hamuru küçük yuvarlak alanlara dökmektir. Klasik tavada olduğu gibi tavayı çevirmeniz ve hamuru eşit ve yuvarlak dağıtmanız gerekmez.

Pankek Tarifinin Servis Önerisi

Pankekler tatlı, sağlıklı ve tuzlu pankek gibi farklı şekillerde hazırlanabilir. Bu nedenle servis önerileri de hazırlanan hamura göre değişiklik gösterir. Klasik bir pankek için tereyağı ve bal önerilir. Pankekleri (3-4 adet) bir tabağa üst üste dizdikten sonra üzerine tereyağı parçası yerleştirebilirsiniz. Pankeklerin sıcaklığı ile tereyağı erdikten sonra ise dilediğiniz kadar bal dökebilirsiniz. Çilek ve meyve gibi tatlılarda sık kullanılan ve hemen her tatlıyı daha lezzetli hale getiren meyveler de tercih edebilirsiniz. Pankekler tıpkı krep gibi fındık kremasıyla da tüketime uygundur. Reçel, marmelat, krema, fındık, badem, ceviz ile servis edebilirsiniz, ancak söz konusu az kalorili ve sağlıklı pankek servisi olduğunda meyve ve kuruyemişler tercih edebilirsiniz.

Pankek Kaç Kalori?

Pankek kalorisi içindeki şeker ve diğer malzemelerin oranlarına göre değişir. Ancak standart tarif ile hazırlanmış 100 gram pişmiş pankek yaklaşık olarak 227 kaloridir. Tereyağı, şurup ve reçeller, meyveler ve yemişler söz konusu olduğunda ise bu malzemeleri yaklaşık olarak hesaplamanız gerekir.

Evde pratik pankek hazırlığı için malzemeler, tava ve bir ocak olması yeterlidir. Ancak ocağınız yanmıyorsa endişelenmenize gerek yok. iPApp ile nerede olursanız olun hemen yeni tüp siparişi verebilir ve pazar kahvaltıları için lezzetli pankekler hazırlayabilirsiniz. Yeni tüp siparişi için iPApp Android ve iOS uygulamalarını tercih edebilirsiniz.

Ürün sepete başarıyla eklendi. Depozito ürün seçimini yapın.
Sepeti Kaldır