Menü
Oldukça lezzetli ve popüler bir tatlı olan irmik helvası, evde bulunan malzemelerle rahatlıkla hazırlanabilir. İrmik, süt ve yağ üçlüsünden oluşan sütlü irmik helvası tarifi son derece pratik ve kolaydır.
Sütlü irmik helvasının yapılışı:
Sütlü irmik helvası tek başına sunulabileceği gibi üstüne dondurma, kaymak, krem şanti, tarçın, badem veya Antep fıstığı tozu eklenerek de servis edilebilir.
Az bir tereyağı veya sıvı yağ ekledikten sonra tavada ya da önceden ısıtılmış bir fırında 5-10 dakika kadar ısıtarak soğuyan helvayı eski lezzetine kavuşturabilirsiniz.
İrmik helvası hava almayan bir kabın içinde, oda sıcaklığında, kuru ve serin bir ortamda 2-3 gün kadar muhafaza edilebilir.
Sütlü irmik helvası, pratik irmik helvası (sade), kolay irmik helvası, pekmezli irmik helvası, şerbetli irmik helvası ve fıstıklı irmik helvası en çok tercih edilen helva tarifleri arasında yer alır.
İrmik helvasını, damak zevkinize uygun olarak dondurma veya kaymak ile süsleyebilirsiniz. Helvanın şeker tadını dengelemek için ceviz, fındık, Antep fıstığı, tarçın ve Hindistan cevizi gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz.
Su ile hazırlanan tam ölçülü irmik helvası için aşağıdaki malzemeleri kullanabilirsiniz.
Çok şekerli irmik helvasını dengeli bir lezzete kavuşturmak için yapılabilecek en mantıklı şey, aynı malzemeler ile şeker eklemeden bir miktar daha helva hazırlamak ve her iki içeriği birbiri ile karıştırmaktır.
Sıvı yağlı irmik helvası da tıpkı tereyağı veya margarinle yapılan helvalar gibi hazırlanır. Sıvı yağ ile kavrulan irmiğin katı yağlara kıyasla biraz daha yumuşak kıvamda olabileceği unutulmamalıdır.
Durum buğdayından öğütülüp hazırlanan geleneksel beyaz irmik veya kara buğday irmiği, yüksek oranda gluten içerir. Glutensiz irmik helvasının tarifi için mutlaka glutensiz irmik seçilmelidir.
Helva hazırlarken çok fazla yağ kullanımı karışımın cıvımasına ve helvanın lapalaşmasına neden olabilir. Yağ oranını ideal seviyede tutmak ve karıştırma aşamasında sabırlı olmak iyi bir helva pişirmek için dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir.
Kalan irmik helvasını değerlendirmenin çok sayıda yolu vardır. Örneğin; artık helvayı biraz ısıttıktan sonra avuç içinde yuvarlayarak helva topları yapabilir ve üzerine sıvı çikolata ekleyerek lezzetli atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.
Az şekerli irmik helvasını tatlandırmak için ufak bir kap içine bir miktar ılık süt alabilir ve birkaç yemek kaşığı şeker ilave ederek şekerli süt karışımını helvaya ekleyebilirsiniz. Az bir tereyağı ile helvayı biraz kavurabilir, daha lezzetli bir karışım elde edebilirsiniz.
Eski helvayı süt ve tereyağı ile bir miktar daha pişirmek kurumuş olan irmik helvasını yumuşatmanın en pratik yoludur.
Tam kıvamında 2 kişilik irmik helvası için normal ölçülerin yarısını uygulamak yeterlidir. İrmik helvası tarifinin 2 kişilik olması için bir su bardağı yerine 1 çay bardağı irmik ve şeker kullanabilir, 2 çay bardağı süt ve 1.5 yemek kaşığı tereyağı ile kıvamında bir irmik helvası yapabilirsiniz.
1 ufak porsiyon (100 gr.) irmik helvası yaklaşık 530 kcal’dir.
Geleneksel irmik helvası yapımı için fazla malzemeye ihtiyacınız olmaz. Canınızın tatlı çektiği her an lezzetli bir irmik helvası pişirebilirsiniz. İrmik helvası yapmak için evde olmanız da gerekmez. iPApp hizmetleri sayesinde dilediğiniz her yerde irmik helvası hazırlayabilirsiniz. iPApp Google Play ve iPApp App Store üzerinden iPApp mobil uygulamasını telefonunuza indirip 12 kg büyük tüpünüzün yanında piknik tüpü siparişinizi kolayca oluşturabilirsiniz.