İrmik Helvası Tarifi
4dk. okuma
30.10.2024

İrmik Helvası Tarifi: Evde İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Oldukça lezzetli ve popüler bir tatlı olan irmik helvası, evde bulunan malzemelerle rahatlıkla hazırlanabilir. İrmik, süt ve yağ üçlüsünden oluşan sütlü irmik helvası tarifi son derece pratik ve kolaydır.

İrmik Helvası Tarifi İçin Malzemeler

Helva için Malzemeler:

  • 2 su bardağı irmik
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı tereyağı (125 gr.)

İrmik Helvası Servisi için Malzemeler:

  • 1/3 su bardağı ince çekilmiş ceviz, badem veya Antep fıstığı
  • Krem şanti, kaymak veya sade dondurma (Daha yoğun bir lezzet için tercih edilebilir.)

İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Sütlü irmik helvasının yapılışı:

  1. Ufak bir tencerede süt ve şeker eriyene kadar karıştırılarak helvanın şerbeti hazırlanır.
  2. Geniş bir tencereye ilk olarak tereyağı, yağ erir erimez de irmik eklenir.
  3. Tahta bir kaşık ile irmik aralıksız olarak karıştırılır.
  4. Kısık ateşte karıştırma işlemi, irmik esmer (karamel) bir renk alana dek sürdürülür.
  5. Daha önce hazırlanan şerbet usulce irmiğin üzerine eklenir.
  6. İrmik tüm sütü çekip macun kıvamına gelinceye kadar karıştırılır.
  7. Macun kıvamına gelen irmik kapatılıp ocaktan alındıktan sonra soğumaya bırakılır.
  8. Ilık kıvamdaki helva servis kaplarına tabaklama veya kaşık ile şekillendirme yöntemiyle alınır.
  9. Son aşamada süsleme yapılır ve helva ılık veya soğuk olarak servis edilir.

 

 

İrmik Helvası Tarifinin Püf Noktası

  • Tane tane irmik helvası elde etmek için irmiği kısık ateşte ve sabırla karıştırmaya devam edin.
  • Tam ölçülü olarak yapıldığında helvanın macun gibi bir kıvama sahip olacağını aklınızdan çıkarmayın.
  • Şerbetin ılık, helvanın ise sıcak olması daha homojen bir karışım elde etmek için önemlidir.
  • Helvanın daha yoğun bir kıvama sahip olmasını istiyorsanız kavurma sırasında az miktarda un da ekleyebilirsiniz.

İrmik Helvası Tarifinin Servis Önerisi

Sütlü irmik helvası tek başına sunulabileceği gibi üstüne dondurma, kaymak, krem şanti, tarçın, badem veya Antep fıstığı tozu eklenerek de servis edilebilir.

İrmik Helvası Hakkında Merak Edilenler

Soğuyan İrmik Helvası Nasıl Isıtılır?

Az bir tereyağı veya sıvı yağ ekledikten sonra tavada ya da önceden ısıtılmış bir fırında 5-10 dakika kadar ısıtarak soğuyan helvayı eski lezzetine kavuşturabilirsiniz.

İrmik Helvası Nasıl Saklanır?

İrmik helvası hava almayan bir kabın içinde, oda sıcaklığında, kuru ve serin bir ortamda 2-3 gün kadar muhafaza edilebilir.

Kaç Tür İrmik Helvası Vardır?

Sütlü irmik helvası, pratik irmik helvası (sade), kolay irmik helvası, pekmezli irmik helvası, şerbetli irmik helvası ve fıstıklı irmik helvası en çok tercih edilen helva tarifleri arasında yer alır.

İrmik Helvası Nasıl Süslenir?

İrmik helvasını, damak zevkinize uygun olarak dondurma veya kaymak ile süsleyebilirsiniz. Helvanın şeker tadını dengelemek için ceviz, fındık, Antep fıstığı, tarçın ve Hindistan cevizi gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz.

 

İrmik Helvası Su ile Nasıl Yapılır?

Su ile hazırlanan tam ölçülü irmik helvası için aşağıdaki malzemeleri kullanabilirsiniz.

İrmik helvası malzemeleri:

  • 2 bardak irmik (su bardağı)
  • 1 kaşık tereyağı (yemek kaşığı)
  • 1 bardak sıvı yağ (çay bardağı)
  • 2 veya 2.5 bardak şeker (su bardağı)
  • 3.5 bardak su (su bardağı)

İrmik Helvası Çok Şekerli Olursa Ne Yapılır?

Çok şekerli irmik helvasını dengeli bir lezzete kavuşturmak için yapılabilecek en mantıklı şey, aynı malzemeler ile şeker eklemeden bir miktar daha helva hazırlamak ve her iki içeriği birbiri ile karıştırmaktır.

Sıvı Yağlı İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Sıvı yağlı irmik helvası da tıpkı tereyağı veya margarinle yapılan helvalar gibi hazırlanır. Sıvı yağ ile kavrulan irmiğin katı yağlara kıyasla biraz daha yumuşak kıvamda olabileceği unutulmamalıdır.

Glutensiz İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Durum buğdayından öğütülüp hazırlanan geleneksel beyaz irmik veya kara buğday irmiği, yüksek oranda gluten içerir. Glutensiz irmik helvasının tarifi için mutlaka glutensiz irmik seçilmelidir.

Lapa Olan İrmik Helvası Nasıl Düzeltilir?

Helva hazırlarken çok fazla yağ kullanımı karışımın cıvımasına ve helvanın lapalaşmasına neden olabilir. Yağ oranını ideal seviyede tutmak ve karıştırma aşamasında sabırlı olmak iyi bir helva pişirmek için dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir.

Kalan İrmik Helvası Nasıl Değerlendirilir?

Kalan irmik helvasını değerlendirmenin çok sayıda yolu vardır. Örneğin; artık helvayı biraz ısıttıktan sonra avuç içinde yuvarlayarak helva topları yapabilir ve üzerine sıvı çikolata ekleyerek lezzetli atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.

İrmik Helvasının Şekeri Az Olursa Ne Yapılır?

Az şekerli irmik helvasını tatlandırmak için ufak bir kap içine bir miktar ılık süt alabilir ve birkaç yemek kaşığı şeker ilave ederek şekerli süt karışımını helvaya ekleyebilirsiniz. Az bir tereyağı ile helvayı biraz kavurabilir, daha lezzetli bir karışım elde edebilirsiniz.

Kuru Olan İrmik Helvası Nasıl Yumuşatılır?

Eski helvayı süt ve tereyağı ile bir miktar daha pişirmek kurumuş olan irmik helvasını yumuşatmanın en pratik yoludur.

İki Kişilik İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Tam kıvamında 2 kişilik irmik helvası için normal ölçülerin yarısını uygulamak yeterlidir. İrmik helvası tarifinin 2 kişilik olması için bir su bardağı yerine 1 çay bardağı irmik ve şeker kullanabilir, 2 çay bardağı süt ve 1.5 yemek kaşığı tereyağı ile kıvamında bir irmik helvası yapabilirsiniz.

İrmik Helvası Kaç Kalori?

1 ufak porsiyon (100 gr.) irmik helvası yaklaşık 530 kcal’dir.

Geleneksel irmik helvası yapımı için fazla malzemeye ihtiyacınız olmaz. Canınızın tatlı çektiği her an lezzetli bir irmik helvası pişirebilirsiniz. İrmik helvası yapmak için evde olmanız da gerekmez. iPApp hizmetleri sayesinde dilediğiniz her yerde irmik helvası hazırlayabilirsiniz. iPApp Google Play ve iPApp App Store üzerinden iPApp mobil uygulamasını telefonunuza indirip 12 kg büyük tüpünüzün yanında piknik tüpü siparişinizi kolayca oluşturabilirsiniz.

Ürün sepete başarıyla eklendi. Depozito ürün seçimini yapın.
Sepeti Kaldır