Menü
Hamur kızartması, kolaç, keçi ayağı gibi farklı isimlere sahip olan pişi Anadolu’nun pek çok bölgesinde oldukça sevilen bir yiyecektir. Özellikle pazar kahvaltılarına çok yakışan pişinin yapımı ise oldukça pratik.
Hızlıca hazırlayabileceğiniz kolay pişi tarifi için gereken malzemeler:
Pişiyi kızartmak için ise tek ihtiyacınız:
Kimileri puf puf mayalı pişi yapmayı tercih ederken kimileri de mayasız tarifleri uygular. Ekmek hamurundan pişi yapanlar olduğu gibi sütlü pişi tarifi uygulayanlar da var.
Çıtır çıtır dokulu, lezzetiyle baş döndüren pişiler için dikkat etmeniz gereken en temel nokta ise pişinizin yağ çekmemesi. Bu nedenle pişinizi çok kızgın yağa atmalı, yağ içinde fazla bekletmeden tabağa almalısınız. Altına havlu kağıt sererek pişilerdeki fazla yağı süzmeyi de unutmayın.
Pişi hamurunuzun daha kabarık olması için mayalı hamur tercih etmeniz gerekir. Maya yerine kabartma tozu veya karbonat da kullanabilirsiniz. Ayrıca sıvı malzemeleri oda sıcaklığında kullanmak ve hamurunuza 1 yemek kaşığı kadar sirke katmak da pişi hamurunuzun hızlıca kabarmasını sağlar.
Başarılı bir pişinin sırrı dışının çıtır çıtır ve balon gibi puf puf, içinin ise yumuşacık olmasında yatar. Hem göze hem damağa hitap eden bu lezzete ulaşmak ise sandığınızdan daha kolay. İşin sırrı hamurunuzda doğru malzemeyi kullanmaktan geçer.
Yumuşak pişi hamuru tarifi için malzemelerinizin arasına sirke ve yoğurt da ekleyin. Pişi hamurunuza eklediğiniz 1 yemek kaşığı sirke hem pişinizin yumuşacık olmasını sağlar, hem de kızartma aşamasında fazla yağ çekmesinin önüne geçer.
Kahvaltılık pişi tarifiniz fazla geldiyse ve hamurunuz arttıysa kalan hamuru buzdolabında saklayabilirsiniz. Hamuru bezelere ayırın, streç filmle sarın ve buzdolabı poşetlerine koyarak buzluğa yerleştirin. Bu şekilde 3 ay boyunca artan hamurunuzu güvenle saklayabilirsiniz. Hamurunuzu saklama şansınız yoksa daha az porsiyonun çıktığı 2 kişilik pişi tarifi sizin için daha uygun olabilir.
İşte size sofradaki herkesi mutlu edecek o çıtır çıtır, puf puf kabaran, balon pişi tarifi sırları:
Fazla yağ çeken pişi çıtırlığını kaybedebilir ve ağızda yağlı bir tat bırakabilir. Bu da pişinin tüm lezzetinin kaybolmasına neden olabilir.
Pişinin lezzetinin bozulmadan kızartılması için birkaç sofra sırrı var. Gelin, yağ çekmeyen pişi nasıl olurmuş, sırrını birlikte öğrenelim:
Pişinin, yüksek yağ ve karbonhidrat içeriği nedeniyle dikkatli tüketilmesi gerekir. Pişinin kalori bilgisi, boyutuna göre değişiklik göstermekle beraber ortalama şöyledir:
Küçük pişi kalorisi: 85 kalori
1 adet pişi kalorisi (100 gr): 122 kalori
1 Porsiyon pişi kalorisi (120 gr): 293 kalori
En lezzetli ve pratik pişi yapımı için Android ve iOS uyumlu telefonlarda kullanabileceğiniz iPApp uygulamasını indirmeyi ve güvenle tek tıkla tüpünüzü sipariş vermeyi unutmayın!