Pişi Tarifi, Puf Puf Kabaran Pişi Nasıl Yapılır?
3dk. okuma
28.11.2024

Pişi Tarifi, Puf Puf Kabaran Pişi Nasıl Yapılır?

Hamur kızartması, kolaç, keçi ayağı gibi farklı isimlere sahip olan pişi Anadolu’nun pek çok bölgesinde oldukça sevilen bir yiyecektir. Özellikle pazar kahvaltılarına çok yakışan pişinin yapımı ise oldukça pratik.

Pişi Hamuru İçin Malzemeler

Hızlıca hazırlayabileceğiniz kolay pişi tarifi için gereken malzemeler:

  • 5 su bardağı un
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 paket kuru maya (ya da 1/2 paket yaş maya)

Pişiyi Kızartmak için Malzemeler

Pişiyi kızartmak için ise tek ihtiyacınız:

  • 2 su bardağı sıvı yağ

Evde Pişi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • 2 bardak ılık su içerisine mayayı ve toz şekeri ekleyerek çözülmesini sağlayın.
  • İyice karıştırın ve dinlenmesi için yaklaşık 10 dakika kadar bırakın.
  • Daha sonra unu ve tuzu yavaşça ekleyerek karıştırmaya devam edin.
  • Hamur kıvamına gelen karışımı 10 dakika boyunca yoğurun.
  • Mayalanması için üzerini örtün ve oda ısısında 1 saat bekletin.
  • Hamur mayalandıktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.
  • Elinizde yuvarlayarak çok ince olmayacak şekilde açın ve ortasını parmağınızla delin.
  • Kızdırdığınız sıvı yağa pişileri yavaş yavaş atarak önlü ve arkalı şekilde kızartın.,

 

 

 

Pişi Tarifinin Pişirme Önerisi

Kimileri puf puf mayalı pişi yapmayı tercih ederken kimileri de mayasız tarifleri uygular. Ekmek hamurundan pişi yapanlar olduğu gibi sütlü pişi tarifi uygulayanlar da var.

Çıtır çıtır dokulu, lezzetiyle baş döndüren pişiler için dikkat etmeniz gereken en temel nokta ise pişinizin yağ çekmemesi. Bu nedenle pişinizi çok kızgın yağa atmalı, yağ içinde fazla bekletmeden tabağa almalısınız. Altına havlu kağıt sererek pişilerdeki fazla yağı süzmeyi de unutmayın.

Pişi Tarifinin Püf Noktası: Pişinin İyi Kabarması İçin Ne Yapmalı?

Pişi hamurunuzun daha kabarık olması için mayalı hamur tercih etmeniz gerekir. Maya yerine kabartma tozu veya karbonat da kullanabilirsiniz. Ayrıca sıvı malzemeleri oda sıcaklığında kullanmak ve hamurunuza 1 yemek kaşığı kadar sirke katmak da pişi hamurunuzun hızlıca kabarmasını sağlar.

Pişinin Yumuşak Olması İçin Ne Yapmalı?

Başarılı bir pişinin sırrı dışının çıtır çıtır ve balon gibi puf puf, içinin ise yumuşacık olmasında yatar. Hem göze hem damağa hitap eden bu lezzete ulaşmak ise sandığınızdan daha kolay. İşin sırrı hamurunuzda doğru malzemeyi kullanmaktan geçer.

Yumuşak pişi hamuru tarifi için malzemelerinizin arasına sirke ve yoğurt da ekleyin. Pişi hamurunuza eklediğiniz 1 yemek kaşığı sirke hem pişinizin yumuşacık olmasını sağlar, hem de kızartma aşamasında fazla yağ çekmesinin önüne geçer.

Faydalı Bilgiler: Pişi Nasıl Saklanır?

Kahvaltılık pişi tarifiniz fazla geldiyse ve hamurunuz arttıysa kalan hamuru buzdolabında saklayabilirsiniz. Hamuru bezelere ayırın, streç filmle sarın ve buzdolabı poşetlerine koyarak buzluğa yerleştirin. Bu şekilde 3 ay boyunca artan hamurunuzu güvenle saklayabilirsiniz. Hamurunuzu saklama şansınız yoksa daha az porsiyonun çıktığı 2 kişilik pişi tarifi sizin için daha uygun olabilir.

Faydalı Bilgiler: Puf Puf Kabaran, Çıtır Çıtır Pişiler Nasıl Yapılır?

İşte size sofradaki herkesi mutlu edecek o çıtır çıtır, puf puf kabaran, balon pişi tarifi sırları:

  • Mayalı pişi tarifi ya da mayasız pişi tarifi arasından hangisini uyguluyorsanız uygulayın, mutlaka içine eklediğiniz sıvıların ılık olmasına özen gösterin. Yoğurdu oda sıcaklığında bekletin, sütü mutlaka ılıtın.
  • Hamuru balon gibi kabartmak için mutlaka maya kullanın. Mayalı hamur kızartması, mayasıza göre daha fazla kabarır ancak maya kullanmak istemezseniz de hamurunuza karbonat ya da kabartma tozu eklemeyi ihmal etmeyin.
  • Hamurunuzun kıvamını çok iyi tutturmaya özen gösterin. Mükemmel pişi tarifi için hamurunuzun klasik hamurlardan daha yumuşak bir kıvamda olması ancak çok da cıvık kalmaması gerekir.

Faydalı Bilgiler: Pişi Yağ Çekmeden Nasıl Kızartılır?

Fazla yağ çeken pişi çıtırlığını kaybedebilir ve ağızda yağlı bir tat bırakabilir. Bu da pişinin tüm lezzetinin kaybolmasına neden olabilir.

Pişinin lezzetinin bozulmadan kızartılması için birkaç sofra sırrı var. Gelin, yağ çekmeyen pişi nasıl olurmuş, sırrını birlikte öğrenelim:

  • Mayasız pişi hamuru, mayalı pişi hamuruna göre daha fazla yağ çeker. Bu nedenle mayalanma süresine dikkat edin.
  • Hamurunuzu yoğururken içine soda koyarsanız kızartmanızın daha az yağ çekmesini sağlarsınız.
  • Lezzetli, çıtır çıtır ve puf puf pişi elde etmek için hamurunuzu çok kalın açmamanız gerekir.
  • Pişi hamuru yağda kaldıkça daha fazla yağ çeker. Hamurlarınızı çok kızgın yağda kızartmaya özen gösterin.

Pişi Kaç Kalori?

Pişinin, yüksek yağ ve karbonhidrat içeriği nedeniyle dikkatli tüketilmesi gerekir. Pişinin kalori bilgisi, boyutuna göre değişiklik göstermekle beraber ortalama şöyledir:

Küçük pişi kalorisi: 85 kalori

1 adet pişi kalorisi (100 gr): 122 kalori

1 Porsiyon pişi kalorisi (120 gr): 293 kalori

En lezzetli ve pratik pişi yapımı için Android ve iOS uyumlu telefonlarda kullanabileceğiniz iPApp uygulamasını indirmeyi ve güvenle tek tıkla tüpünüzü sipariş vermeyi  unutmayın!

Ürün sepete başarıyla eklendi. Depozito ürün seçimini yapın.
Sepeti Kaldır