Vejetaryen Mutfaklarda Ne Yenir?
5dk. okuma
30.12.2024

Vejetaryen Mutfaklarda Ne Yenir? Lezzetli ve Sağlıklı Yemekler İçin 10 Vejetaryen Yemek Tarifi

Vejetaryen mutfaklar sebze ve baklagil gibi hayvansal olmayan yiyeceklerden oluşur. Amaç ise hayvan refahı, sağlıklı yaşam ve çevrenin korunmasıdır. Ancak vegan beslenmeden tamamen farklı olarak süt ve süt ürünleri gibi hayvan kaynaklı gıdalar da tüketime uygundur. Protein alımını dengelemek ve sağlıklı bir beslenme programı oluşturmak önemlidir. Bol sebzeli vejetaryen ana yemeklerin yanı sıra vejetaryen güveçler, makarnalar, lazanyalar ve keçi peynirli salata gibi pek çok farklı lezzet vardır. Gelin vejetaryenler nasıl bir beslenme şekline sahiptir? Vejetaryen yemek tarifleri nelerdir? birlikte inceleyelim.

Vejetaryen Nedir?

Vejetaryenlik, belirli yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçındığınız bir yemek yeme şeklidir ve bu esas olarak hayvansal ürünlerle ilgilidir. Et ve et ürünlerinin beslenme programından çıkarılarak oluşturulan bu beslenmede kırmızı et, tavuk, balık ve sakatatlar tüketilmez. Vejetaryen beslenme ile insanlar hayvansal ürünler yerler, ancak hayvanın kendisinden yapılmış ürünleri yemezler. Bu nedenle yumurta ve peynir gibi ürünler, aslında hayvanların yan ürünleri oldukları için bu beslenme şekline dahildir.

Vejetaryen Beslenme Biçimi

Vejetaryen et tüketimini ortadan kaldırmakla ilgili olsa da oldukça sağlıklı bir beslenme şekli olabilir, çünkü yumurta ve peynir gibi protein kaynaklarını tüketmeniz serbesttir. Soya gibi protein bakımından zengin baklagiller de mevcuttur. Bu nedenle vejetaryen yemekleri sanılanın aksine oldukça lezzetlidir. Örneğin zeytinyağlı sarma, dolma, kızartmalar ve daha pek çok yemek aslında vejetaryen beslenmeye uygundur.

Vejetaryen Ne Yemez?

Vejetaryen beslenme planına sadık yaşam sürdüren insanlar birincil hayvan ürünlerini kullanmazlar. Bunlara kırmızı ve beyaz etin yanı sıra balık da dahildir. Ayrıca sakatat ve hayvansal yağlar da yasaklı besinler arasındadır. Hayvansal yağdan kasıt ise kuyruk ya da gömlek, iç yağ olabilir. Tereyağı ise serbesttir, çünkü tereyağı, sütten yapılır ve ikincil hayvansal gıda grubuna girer.

Vejetaryenliğin Yararları ve Zararları Nelerdir?

Vejetaryen yemekleri hayvansal protein açısından kıt bir beslenme şeklidir. Ancak bu tür ürünlere pek çok alternatif vardır ve bu açık başka besinlerle kapatılabilir. Et ürünleri yerine tüketilen süt ürünleri ve daha fazla tam tahıllı tahıl ürünleri, baklagiller, sebzeler, meyve ve bitki bazlı et ikameleri yemek, kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.

Vejetaryen beslenme ayrıca çevreye yardımcı olmanın iyi bir yoludur. Bunun nedeni, et üretimi için hayvan yetiştirmenin çok fazla tarım arazisi, su ve diğer kaynaklar gerektirmesidir. Vejetaryenliğin çevreye katkıda bulunmasının bir başka yolu da, karbondioksit de dahil olmak üzere belirli gazların emisyonlarını azaltmaktır.

Vejetaryen Yemek Önerileri

Vejetaryen yemek listesi genellikle et ürünleri olmadığı için kısıtlı gibi görünür. Ancak et ürünlerini çıkardığımızda özellikle Türk mutfağında pek çok lezzetli vejetaryen yemek tarifi vardır. Dolma ve mercimek köftesi bu tür yemeklere iyi birer örnektir. Ayrıca birçok etli yemeğin vejetaryen versiyonu da olduğu için oldukça geniş bir vejetaryen menü mevcuttur.

Kıyma Tadında Yeşil Mercimek Köftesi

Kıyma yerine yeşil mercimek kullanılarak hazırlanan bu vejetaryen köfte, tıpkı klasik köfte kadar lezzetlidir. Tipik köfte hazırlığına oldukça benzer, ancak kıymanın yerine haşlanmış ve süzülmüş yeşil mercimek kullanılır. Bu haşlanmış yeşil mercimeğe, zeytinyağında kavrulmuş ince kıyılmış soğan eklenir. Daha sonra yumurta, rendelenmiş sarımsak, kıyılmış maydanoz, galeta unu, kimyon, nane, tuz eklenir. Köfte kıvamına gelene kadar yoğurulur ve şekil verilip kızartılır. Vejetaryen akşam yemeği için yanında salata ile servis edebilirsiniz.

Vejetaryen Burger (Nohut Ve Soya Peyniri İle)

Nohut ve soya peyniri ile hazırlanan vejetaryen burger, aslında yeşil mercimek ile de hazırlanabilir. Ancak farklı bir lezzet ve besin değeri açısından nohuttan da hazırlayabilirsiniz. Haşlanmış nohut, bezelye, kabak, soğan ile hazırlanan vejetaryen köfteye çeşitli baharatlar eklenir. Baharatlar isteğe göre eklenebilir, ancak genellikle maydanoz, kimyon, sarımsak, karabiber, tuz, nane tercih edilir. Klasik köfteden farklı olarak galeta unu yerine yulaf unu kullanılır, ancak galetayı da tercih etmeniz mümkün. Daha sonra burger köftesi büyüklüğünde kızartılır. Servis esnasında ise hamburgerin içine domates, turşu ve soya peyniri konulur.

Vejetaryen Lazanya

Lazanya hamuru vejetaryen beslenme şekline uygundur, çünkü yumurta yenilebilecek gıdalar arasındadır. Ana yemek olarak tüketilen vejetaryen lazanya tarifi ise oldukça basittir. Patlıcan, kırmızı biber, kabak ve soğan küçük doğranarak sotelenir. Daha sonra domates püresi eklenir. Başka bir tencerede beşamel sos hazırlanır. Tepsiye beşamel sostan bir miktar dökülür ve lazanyalar yerleştirilmeye başlanır. Her kat arasına hazırlanan soslu sebze karışımı, beşamel sos ve kaşar peynir eklenir. En üst kısma ise tamamen beşamel sos dökülür ve kaşar peynir ile kaplanır.

Sulu Patates Yemeği Tarifi

Sadece patates, soğan ve salça ile hazırlanan bu pratik yemek vejetaryen beslenmeye uygun bir akşam yemeği olabilir. Soğan zeytinyağı ile kavrulur, salça eklenir ve en son küp küp doğranmış patates ile bir miktar tuz ve su eklenerek pişirilir. Servis için pul biber ya da isteğe göre baharat da ekleyebilirsiniz.

Taze Fasulye Kavurması

Taze fasulye yemeklerinin aslında her biri vejetaryen beslenmeye uygundur, çünkü hepsi etsiz de yapılır. Taze fasulye kavurması ise vejetaryen yemek tarifleri arasında en pratik olanıdır. Taze fasulye ayıklanır, tencerede soğan zeytinyağında kavrulur ve fasulye ile yeşil biber eklenir. Taze fasulye solup yumuşadıktan sonra salça ve tuz eklenir. En son üzerine yumurta kırılır ve pişmeye bırakılır. Yumurta piştikten sonra fasulye kavurmasını servis edebilirsiniz.

Vegan Ispanaklı ve Mantarlı Makarna

Makarna, pek çok şekilde hazırlanabilen pratik bir yemektir. Birçoğu ise vejetaryen beslenmeye oldukça uygundur. Örneğin ıspanaklı ve mantarlı makarna favori yemekler arasındadır. Ispanaklı makarnanın yapılışında ilk olarak mantar sotelenir, domates eklenir, sarımsak eklenip kavrulur ve soya sosu ile sebze suyu eklenir. Daha sonra ıspanak ve isteğe göre baharatlarla pişirilir. Karışım piştikten sonra haşlanan makarnalarla birleştirip servis yapabilirsiniz.

Tam Buğday Unlu Vejetaryen Pizza

Tam buğday unundan mayalı bir hamur yaparak başlayabilirsiniz, çünkü klasik pizza hamurundan tek farkı undur. Sonra hamur açılır ve salça, kekikle hazırlanmış sos hamura sürülür. Domates, biber, zeytin, mısır, mantar hamura düzenli olarak yerleştirildikten sonra fırında pişirilir. Malzemeler pişince kaşar eklenir ve eriyince fırından alınır.

Etsiz Bamya Yemeği

Her sebze yemeği gibi bamya da etsiz hazırlandığında mükemmel bir vejetaryen yemektir. Soğanlar yağda kavrulur, sonra biber eklenir. Her biri piştikten sonra domates ve salça konulur. Sonra bamyalar eklenir ve kavurma tamamlanınca limon ve sıcak su ilave edilir. Tuz ve baharatlarla birlikte pişmeye bırakılır.

Patatesli Mantı (Hingel)

Klasik mantı gibi oldukça lezzetli olan hingel, kıyma yerine patates ile yapılır. Patates haşlanır, salça, tuz, karabiber eklenerek ezilir. Mantı hamuruna karışımdan eklenerek kapatılır ve mantılar sıcak suda haşlanarak pişirilir. Üzerine yağda biber yakabilir ve yoğurt ile servis edebilirsiniz.

Tüm vejetaryen tarifleri fırında ya da ocakta pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Ancak ocağın sote ve kavurmalar için zaman zaman yüksek ateşte yanması gerekebilir. Bununla birlikte hazırlık aşamasında tüpünüz biterse endişelenmeyin, çünkü iPApp  Android ve iOS uygulaması sayesinde bulunduğunuz yere hemen sipariş verebilirsiniz.

Ürün sepete başarıyla eklendi. Depozito ürün seçimini yapın.
Sepeti Kaldır