Menü
Hava soğumaya başladığında akla ilk gelen şey sıcak bir içecektir. İçinizi ısıtan, içimi keyifli ve kış aylarında özellikle tercih edilen içecekler vardır. Salep ve sıcak çikolata kışla özdeşleşen içeceklerin başında gelir. Tabii ki hoş bir meyve çayı da tercih edebilirsiniz. Ancak sıcak çikolatanın yeri bambaşkadır. Hem çocuklar hem de yetişkinler tarafında çok sevilen sıcak çikolata hazır olsun ya da olmasın evde yapılması oldukça kolay bir tarife sahiptir. Bu nedenle soğuk kış günlerinde biraz enerji kazanmak ve ısınmak için idealdir.
Bazı yemeklerin veya içeceklerin nostaljik bir değeri vardır ve sütlü sıcak çikolata bunlardan biridir. Sıcak çikolata yapımı için temel ve isteğe bağlı eklenebilecek malzemeler bulunur. Bu nedenle farklı şekillerde yapılmış sıcak çikolata tariflerine rastlayabilirsiniz. Klasik sıcak çikolata tarifinde bulunan malzemeler genellikle süt, kakao ve şekerdir. Bununla birlikte taze krema, bitter çikolata, vanilya ve tam yağlı süt ile de evde sıcak çikolata tarifi yapılabilir. Hazır çikolata tarifinde ise paketin üzerindeki talimatlar oldukça önemlidir. Bazılarında süt eklemeniz tavsiye edilirken bazı hazır çikolata paketlerinde su eklemeniz tavsiye edilir. Bu nedenle "sıcak çikolata su ile yapılır mı?" sorusunun yanıtı sıcak çikolataya göre değişebilir. Ancak süt tozu kullanmak isterseniz tabii ki su eklemeniz gerekir.
Evde sıcak çikolata yapımı için farklı tarifler mevcuttur ve her biri pratiktir. Kakao ile yapabileceğiniz gibi gerçek çikolata da kullanarak daha yoğun bir içecek hazırlayabilirsiniz. İster kakao ister çikolata seçin tarif hemen hemen aynıdır. Fakat her birinin hazırlığında dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. En lezzetlisi tabii ki gerçek çikolata parçalarından yapılan çikolatalı süttür. Ilık sütte eritebileceğiniz çikolataları satın alabilir veya parça ya da damla çikolata kullanabilirsiniz. Ancak evde her zaman çikolata olmadığı için kakao tozundan da sık sık çikolatalı süt yapılır. Çikolata ile sıcak bir içecek hazırlamak için şu yönergeleri takip edebilirsiniz:
Çikolata ya da kakao ile sıcak çikolata yapımı söz konusu olduğunda kullanılan malzemelerin kalitesi, pişirme sıcaklığı, şeker oranı ve vegan olup olmadığı önemlidir. Çünkü herkesin damak zevki farklı olsa da ideal ev yapımı sıcak çikolata için dikkat etmeniz gerekenler vardır. Örneğin şeker kullanmıyorsanız tatlandırıcı tercih edebilirsiniz. Şeker tüketmenizde sakınca yoksa şeker miktarını ayarlamak için azar azar eklemeniz ve tadına bakmanız tavsiye edilir. Bu şekilde gereğinden tatlı bir sıcak çikolata yapmamış olursunuz. Evde kolay sıcak çikolata tarifleri genellikle kakao ve sütle yapılır. Ancak vegansanız farklı sütler de tercih edebilirsiniz. Örneğin badem, yulaf, fındık, pirinç ve soya sütü ile de sıcak çikolata yapabilirsiniz.
Sıcak çikolata pişirirken kakao yerine çikolata kullanmayı tercih ediyorsanız çikolatanın yanmadan erimesine dikkat etmeniz gerekir. Bu aşamada ocağınızın ayarını ideal ısıya getirmeniz ya de benmari yöntemini tercih etmeniz gerekir. Böylece çikolata parçaları ideal kıvama gelene kadar orijinal tadını korur. Süt kreması kullanmak istediğinizde ise sos tenceresinde yavaş yavaş kaynama noktasına gelmesini sağlamalısınız. Yüksek ısıda krema gereğinden fazla sıvı hale gelir. Bu aşamada bir de tencere ocaktan alındıktan sonra çikolata eklenmelidir. Daha sonra pürüzsüz olana kadar karıştırmanız yeterlidir.
"Hazır sıcak çikolata nasıl yapılır? ve "sıcak çikolata nasıl hazırlanır?” soruları kadar yaygın bir diğer soru ise bu sıcak keyifli içeceklerin nasıl servis edilmesi gerektiğidir. Bu tamamen damak zevkinize bağlıdır. Kakao, bitter ya da beyaz çikolata ile yaptığınız sıcak içecekleri isteğe göre balla tatlandırabilir, vanilya ekleyebilir veya üzerine kakao tozu serpebilirsiniz. Özellikle sıcak beyaz çikolata, kakao tozu ile hoş bir görünüme sahip olur. Bununla birlikte bazen şekerleme ve çırpılmış krema da iyi bir servis önerisi olabilir. Küçük marshmallowlar ya da kırık fındık-fıstık tercih etmeniz de mümkün.
Sıcak çikolata tarifleri genellikle 1 ya da 2 kişilik olarak verilir. Ancak ölçüyü aynı oranda artırarak dilediğiniz kadar sıcak çikolata hazırlayabilirsiniz. 500 ml süt ile hazırlanan tarifler iki kişiliktir. Genellikle kişi başı 250-300 ml süt kullanılır, fakat bu oran krema gibi farklı sıvılar kullanıldığında değişebilir. Bu nedenle hazır sıcak çikolata için tarif detayına bakmanız önerilir. Ev yapımı tariflerde ise kişi sayısını baz alarak tarife eklemeler yapabilir ya da malzeme miktarlarını doğru orantıda azaltabilirsiniz.
Sıcak çikolata tarifleri malzeme açısından değişkenlik gösterdiği için kalori miktarı da doğal olarak değişir. Örneğin tam yağlı süt kullanımı ile vegan süt kullanımı arasında ciddi kalori farkı vardır. Evde sıcak çikolata tarifleri genellikle 3 malzeme ile yapılır: kakao ya da çikolata, süt ve şeker. Bu tarif ele alındığında bir kişilik sıcak çikolata ortalama 200 kaloridir. Fakat şeker miktarı arttıkça kalori de artar. Süslemek için kullandığınız malzemelerin kalorisi de farklıdır. Bunları da aşağı yukarı hesaplayabilirsiniz.
Dilediğiniz zaman evde sıcak çikolata hazırlayabilmeniz için evdeki malzemeleri değerlendirebilirsiniz. Pişirme gerektiren bu tarifi yapabilmeniz için tüpünüzün de dolu olduğundan emin olmanız gerekir. Bu nedenle dilediğiniz zaman Android ve iOS ile uyumlu iPApp uygulamasını kullanarak bulunduğunuz yere tüp siparişi verebilir, içecek ve yemeklerinizi endişelenmeden keyifle tamamlayabilirsiniz.